Fallerova " Košnja trave "

Fallerova   "  Košnja trave  "

U sklopu urbanog land art projekta "4 godišnja doba" osječki je kipar Nikola Faller spreman za proljetnu epizodu. "Košnja trave" je u subotu, 28. travnja na travnjaku kod Arhiva. Radionice počinju 10, a službeno otvorenje land art izložbe je u 11 sati.

Reljefi golemih dimenzija izvode se kosilicama i trimerima na travnjacima i zelenim površinama gradskih parkova koje su pomno izabrane i omeđene i prepuštene da na njima trava naraste. Radovi nude dva osnovna načina isčitavanja - sagledavanjem iz ptičje perspektive pomoću ljestvi, krana, neke letjelice ili hodanjem po reljefima pri čemu posjetitelj korak po korak postaje aktivni dio slike i cjeline koju spoznaje.
U suradnji s mnogim osječkim umjetnicima i suradnicima Udruga Slama pripremila je bogat program, a samo otvaranje izložbe popratit će glazbeno-plesni perofrmans Plesnog studija Shine i violinista Kirila Naumova. Također, u prostoru udruge, u galeriji "Utopia", točno u podne, otvorit će se još jedna izložba, i to izložba pod nazivom "Šuma", mlade osječke umjetnice Ane Čolaković.
Nikola Faller već godinama obogaćuje prostor grada umjetnošću u prirodi - u jesen grablja lišće i stvara reljefe, u proljeće to čini koseći travu, zimi izrađuje skulpture od snijega, a ljeti na dravskim sprudovima radi crteže u pijesku. Pridružuju mu se učenici osnovnih i srednjih škola, djeca vrtićke dobi, ali i drugi umjetnici. 

Program

od 10,00h radionice:
● „Livada kao dnevni boravak“, Nikola Faller (land art)
● „Oslikavanje prozora“, Slađana Zubić
● „Izrada proljetnih vjenčića“, Marija Petrušić
● „Nauči šah i ti!“, Osječki savez šahista
u 11,00h otvorenje land art izložbe uz kostimirano-plesni performans "Proljetno buđenje jedne Bubamare" PS Shine + violinist Kiril Naumov (koreografkinja Mira Sekereš, solistice Suzana Žuljević i Viktorija Sekereš, hair and makeup Sofija Nikšić, Studio Glamur)
u 12,00h – otvorenje izložbe “Šuma“, Ana Čolaković (prostor galerije Utopia)
● glazbeni gosti: Dario Hleb i Vedran Zec (jazz)
Kulinarski kutak: Super baka Ruža (zdravi i domaći zalogajčići, svježi cijeđeni sokovi)
Igre na livadi: šah, badminton, kriket, bacanje obruča, frizbi, žongliranje, pikado
Nagradna igra "Pronađi djetelinu s 4 lista" i osvoji piknik košaru