Festival craft piva u Sunčanoj

Festival craft piva u Sunčanoj

Foto: Glas Slavonije Davor Kibel

U samom središtu Osijeka, na već provjerenoj lokaciji u Sunčanoj ulici, u petak i subotu - 4. i 5. svibnja - održava se Treći Osijek Craft Beer Festival. Predstavlja se 37 pivovara, a štandovi su oba festivalska dana otvoreni od 14 do ponoći.

I ovoga će se puta promovirati male domaće i strane pivovare, a posjetitelji će se moći upoznati sa širokom paletom okusa i mirisa koju pokriva svijet zanatskog piva. Ulaznica na Festival je - čaša! Stoji 20 kuna, a pivo na štandovima pivovara moći će se kupiti isključivo točenjem u festivalsku čašu.
"Osim uživanja u pivu domaćih i stranih micro pivovara, te pivskim zalogajima, očekuje se i odlična zabava. Za dobru atmosferu pobrinuti će se jake, 100 % osječke glazbene snage", kažu organizatori i za petak najavljuju Red Roosterse, a za subotu Kandžiju i Gole žene.
Festival neće proći bez maštovitih popratnih sadržaja, poput Olimpivskih igara, koje će se održati u subotu, 5. svibnja s početkom u 17 sati. Uz nagrade pobjednici stječu pravo nastupa na završnom natjecanju Olimpivskih igara u Slavonskom Brodu.
Discipline:
1. Pivski maraton - održava se ispred bine na južnoj strani Sunčane ulice, pa sve do kraja ulice gdje je sjeverni ulaz na Festival, te nazad do bine. Jedan izabrani član ekipe mora putem sakupiti 5 čaša (2dcl) iz kojih je popio pivo. Natjecatelj koji prvi prođe kroz cilj sa svih pet čaša je pobjednik maratona.
2. Natjecanje u držanju punih krigli - Po jedan predstavnik svake ekipe nalazi se na pozornici i u svakoj ruci drži po jednu kriglu punu piva (1,0 lit). Onaj koji spusti ruke ispod zadane ravnine ispada iz natjecanja. Pobjeđuje onaj natjecatelj koji najduže drži krigle u ravnini.
3. Pivska štafeta - Ekipno ispijanje iz krigle od jedne litre. Na zadani znak prvi član ekipe počinje piti pivo iz krigle, dodaje drugom i tako redom, sve dok ne isprazne kriglu. Ekipa koja u najkraćem roku isprazni pivsku kriglu je pobjednik. Ne moraju piti svi članovi ekipe. 
4. Slaganje pivskih bačvi - Ekipno natjecanje u kojem svaki član ekipe mora dogurati jednu (praznu) pivsku bačvu od početne točke do pozornice, uspraviti je i popiti čašu (3 dcl) piva. Kad spusti praznu čašu na stol, kreće slijedeći član i tako sve dok ne slože sve tri bačve. Ekipa koja u najkraćem roku složi sve tri bačve je pobjednik.
Izlagači na Craft beer festivalu su:
craft-beer-festival-izlagaci.jpg