Festival europske kratke priče i u Osijeku

Festival europske kratke priče i u Osijeku

FEKP je počeo u Zagrebu u nedjelju, 29. svibnja, a u srijedu i četvrtak (1. i 2. lipnja) program se održava i u Osijeku. Nagrađivani svjetski, europski i domaći autori svojim će pričama pokazat će zašto je FEKP događaj na kojem se publika zaljubljuje u kratku priču, a pisci u publiku.

Petnaest je godina iza Festivala europske kratke priče, jednog od prvih festivala u Europi i jedinog festivala u Hrvatskoj koji je posvećen ovoj književnoj formi. Gostovanje više od 150 svjetskih literarnih imena iz 15 zemalja svijeta potvrđuje uspješno kratkopričaško putovanje. FEKP ne popularizira samo kratku priču, on potiče suradnju s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja putem prevoditeljskih radionica te sistemski radi na promociji suvremenih hrvatskih pisaca u Europi. Dosad je šest hrvatskih gradova ugostilo festival, a u sklopu njega objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, dok je po uzoru na njega književnica Olga Tokarczuk u Wroclawu pokrenula sestrinski Međunarodni festival priče. Ovogodišnje izdanje Festivala posvećeno je temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu – granicama i njihovim prelascima.

Gdje su (nam) granice i što (nas) čeka izvan njih — kao pisce i čitatelje, kao ljudska bića?
Kad govorimo o pripovijetki, stvari se mogu činiti jednostavne: definicije se uvijek vrte oko broja likova ili broja stranica, njezina odnosa prema zapletu ili vremenu… a s druge strane granice obično je zemlja koju nazivamo roman, ili pjesma. Putuje se i istražuje slobodno, a nijedan neovlašteni pristup ovdje ne povlači „kaznu“, osim one koju mogu odmjeriti književni kritičari.
Ali što je s ljudima koji priče pišu? Ili onima kojima se priče događaju? Što je piscu „zabranjeno“ i „tuđe“, i kako se prema zabrani odnosi? Gdje se zaustavljamo u životu, a gdje u umjetnosti? Što je i gdje sve vrijedi piščeva putovnica —kako mu služi dok prilazi granicama jezičnim i žanrovskim, etičkim i poetičkim, kulturološkim i društvenim, političkim i rodnim? I zašto nekad jednostavno moramo preko?
Dijalog koji ćemo u društvu pisaca s četiriju kontinenata potaknuti o svakome od tih pitanja može nas odvesti bilo kamo. Hassan Blasim (Irak/Finska), Rumena Bužarovska (Makedonija), Afonso Cruz (Portugal), Frode Grytten (Norveška), Drago Jančar (Slovenija), Yuri Herrera (Meksiko), Kerry Hudson (Škotska/UK), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Bel Olid (Katalonija/Španjolska), Samanta Schweblin (Argentina), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina), Cosmin Perţa (Rumunjska), Lina Wolff (Švedska)… samo su neki od iznimnih pisaca koji će uz sjajne hrvatske autore promišljati granice i zabrane, pomažući nam da ih oko sebe prepoznamo i — možda, u nama samima — prekoračimo.

(Roman Simić, direktor Festvala europske kratke priče)

fekp_banner_2016_1.png

PROGRAM FESTIVALA U OSIJEKU

SRIJEDA, 1. LIPNJA

18 sati, Knjižara Nova

Razgovor - JOSIP NOVAKOVICH, FARUK ŠEHIĆ, IVANA ŠOJAT

Granica: Rat

Legenda kaže da Borges za vrijeme Drugog svjetskog rata nije čitao novine, čitao je Tacita. Ponavlja li se doista jedan te isti rat, i jedan te isti čovjek koji o njemu svjedoči pisanjem? Kakva je rat granica, i što znači u životu i opusu pisca, u očekivanju njezinih/njegovih čitatelja i njegove zajednice, u književnosti prostora koji je pogodio? Zastarijevaju li književni ratovi? Pomaže li pisanje da bolje shvatimo sukob i sebe koji o njemu čitamo te može li nas književnost (ako već ne povijest) ičemu naučiti – samo su neka od pitanja o kojima razgovaramo s hrvatsko-kanadskim piscem Josipom Novakovichem, dobitnikom Europske nagrade za književnost Farukom Šehićem i zvijezdom hrvatske književnosti Ivanom Šojat.
Moderira: Igor Gajin

 

20 sati, Galerija Kazamat

Čitanje (HRV/ENG)

PRIČE BEZ GRANICA. PRISTUP DOPUŠTEN

Hassan Blasim (IRQ/FIN),  Rumena Bužarovska (MKD), Afonso Cruz (PRT), Frode Grytten (NOR), Zoran Malkoč (HRV), Ivana Šojat (HRV)

 

ČETVRTAK, 2. LIPNJA

20 sati, Galerija Kazamat

Čitanje (HRV/ENG)

PRIČE BEZ GRANICA. PRISTUP DOPUŠTEN

Staša Nikolić Aras (HRV), Kerry Hudson (GBR/SCT) Senko Karuza (HRV), Josip Novakovich (HRV/CAN), Cosmin Perța (ROU), Faruk Šehić (BiH)

  

fekp-image.jpg