Festival graševine i pjesme u Kutjevu- danas završnica

Festival graševine i pjesme u Kutjevu- danas završnica Festival graševine i pjesme u Kutjevu- danas završnica
Antonija Šola Antonija Šola
TS Fijaker TS Fijaker
Zak i Begini Zak i Begini

Ovoga vikenda završnica Festivala graševine i pjesme- Kutjevo 2013. Pogledajte i popis izvođača na Festivalu graševine i pjesme te kako je bilo u petak u kišovitom Kutjevu.

Manifestacija „Festival graševine i pjesme“ pod organizacijom Udruge Vinota je međunarodni događaj kojeg prate razne aktivnosti, a poseban značaj ovog festivala jasno je vidljiv kroz prizmu unapređenja turističkih djelatnosti te kroz očuvanje i promociju kulturne baštine na kutjevačkom području te cjelokupnom području Zlatne Doline, posebno iz razloga što festival promovira sve blagodati toga kraja.

Cilj Udruge je da kroz ovu manifestaciju istakne bogatu povijesno-kulturnu baštinu, prirodne ljepote našeg kraja, a u prvom redu glavni značaj manifestacije je međunarodna afirmacija Kutjevačkog kraja s naglaskom na sortu graševina i pjesmu koja prati istu.

„Festival graševine i pjesme“ 2013. u Kutjevu počeo je s aktivnostima već 13. svibnja, a završnica će se održati danas (subota, 1. lipnja 2013.)

U sklopu festivala promviran je spot i pjesma „Zalijepljeni“ Ivane Banfić i Osmana Hadžića, održan je međunarodni simpozij o graševini uz provedbu radionica i seminara s aktualnim temama iz područja vinogradarstva i vinarstva. U sklopu programa obilježavanja manifestacije također se održavaju i „Dani otvorenih podruma“ kada svi turisti/posjetitelji i gosti imaju mogućnost kušati vina u podrumima renomiranih kutjevačkih vinara. Jučerašnji program u Kutjevu uveličala je svečana povorka uz limenu glazbu, Trenkove pandure, povijesnu postrojbu „Grguri“, caricu Mariju Tereziju i baruna Franju Trenka, kulturno – umjetnička društva, konjske zaprege s vinskim kraljicama kutjevačkih vinara. 

Večernji dio programa obilježilo je izvođenje novih festivalskih pjesama, kombinacije pop i tamburaške glazbe, a voditelji programa bili su Antonija Blaće i Dalibor Petko. Na pozornici su se pojavila neka od popularnih imena poput Ivane Banfić, Miroslava Škore, Antonije Šole, Ivana Zaka, Bosutskih bećara i brojni drugi. Dobro raspoloženje nije uspjela pokvariti ni kiša koja je padala tijekom koncerta, ali i cijeli prethodni dan. Umjesto koncerta Slavonija benda nastupile su Garavuše i TS Bisernica.   

TS Garavuše danas su održale promociju svog novog albuma, a u Kutjevu se održava i zanimljivo natjecanje u kuhanju vinskog gulaša i slavonske kobasice u kutjevačkoj graševini. Održana je i promocija spota za pjesmu „Treba mi ruka tvoja“ Šime Jovanovca.

Večeras se bira Vinska kraljice Hrvatske, bit će proglašeni pobjednici ocjenjivanja graševina i proglašenje šampiona Festivala graševine Hrvatske 2013., a sva događanja popraćena su nastupima tamburaških sastava.

Tamburaški dio festivala počet će danas u 21 sat na pozornici ispred kutjevačkog dvorca.

 

Izvođači (obje festivalske večeri): Bosutski bećari, Mate Bulić, Antonija Šola, Gazde, Ivan Zak i Begini, Slavonia band, Mejaši, Vranac, Neda Parmać, Ivana Banfić i Osman Hadžić, Džentlmeni i klapa Godimenti, Sinovi Ravnice, TS Fijaker, Vlado Bašić, Najbolji hrvatski tamburaši, Vinko Coce i NHT, Šima Jovanovac, Patria, Goran Grgić i Tamburaši za dušu, Tamburaši za dušu, Tamburaši slavonske krvi, Đani Stipaničev, Igor Delač, Trio Gušti, Tambura Band, Castrum i Stanko Šarić, Bisernica, Stjepan Japarić, Berny, Šarmeri, Garavuše i Ringišpil, TS Kas, TS Dike, Ana Baketarić, Žute dunje, Marko Kraljević, Mario Nikolić i Kristina, Željko Golik, Veličke Legende. 

Izvor: http://www.vinota.hr/, fotografije: D.Mirković/Pixsell

Opširnu reportažu o svim događanjima na festivalu u Kutjevu poslušajte u nedjelju, 2. lipnja, u emisiji Ritam šokadije Radio Osijeka od 16 sati.