Festival poljskih filmova "Visla"

Festival poljskih filmova "Visla"

Scena iz filma "Najbolji"

Ovogodišnji Festival poljskih filmova „Visla” svoj filmski put oko svijeta započinje u Hrvatskoj. Svečano otvaranje festivala je u utorak, 24. travnja u osječkom kinu Urania u 19 sati, a traje do nedjelje, 29. travnja.

Festival poljskih filmova "Visla" od travnja do studenog održat će se također u Uzbekistanu, Tadžikistanu, Rusiji, Azerbajdžanu, Kazahstanu, Kirgistanu i Srbiji. Filmovi s festivalskog programa bit će od 20. do 25. rujna prikazani i u zagrebačkom kinu Tuškanac.
wisla_02ed06484apng.png
Prvi festival poljskih filmova "Visla" u Hrvatskoj otvara biografski film "Najbolji" Łukasza Palkowskog. Festival u Osijeku otvorit će biografski film Łukasza Pałkowskog „Najbolji“, a na svečanom otvaranju festivala nazočit će nositelj jedne od uloga u filmu, Szymon Piotr Warszawski. Tu će biti i poljski veleposlanik u Hrvatskoj Andrzej Jasionowski, ravnateljica Festivala Małgorzata Skulska, filmska redateljica Kinga Dębska i filmski producent Zbigniew Domagalski.
Łukasz Palkowski odao je počast biografiji čovjeka koji je dokazao da se pravi heroji ne boje pada i uspijevaju se podići iz najvećeg neuspjeha. Glavni lik u filmu „Najbolji“ vrhunski je sportaš koji je oduševio svijet, a u Poljskoj je do danas ostao gotovo nepoznat. Fascinantna, puna strahovitog sportskog napora, spektakularnih padova i gotovo nevjerojatnih uspjeha priča inspirirana je životom Jerzega Górskog, koji je završio utrku smrti, te je postavio svjetski rekord na svjetskom prvenstvu u triatlonu. Ovaj rekord, kako sam Górski kaže, duguje dvjema ženama. Jednu od njih je izgubio, a druga mu je postala inspiracija u borbi za život.
U Hrvatskoj će također biti prikazan i raniji film Łukasza Palkowskog "Bogovi". Životna priča izvanrednog kardiokirurga Zbigniewa Relige i prva u Poljskoj transplantacija srca zaslužile su dinamičnu ekranizaciju, preciznu poput kirurškog skalpela. Kirurg, buntovnik, vizionar i genij koji je za spašavanje ljudskog života bio spreman prevladati sve moguće prepreke, pa čak i izazvati Boga – takvoga su Religu upamtili njegovi bliski i suradnici, te će ga takvog moći vidjeti i gledatelji.
U program je također uključen briljantan dugometražni prvijenac Jana P. Matuszynskog "Posljednja obitelj". Film prikazuje 28 godina života u Varšavi poljskog nadrealističkog slikara Zdzisłava Beksinskog. To je priča o snažnim obiteljskim vezama i skupini autsajdera koji žive u svom specifičnom svijetu. Njihove su sudbine drama u kojoj ne nedostaje crnog humora. To je također priča o sukobu snova i kreativne osjetljivosti sa stvarnošću.
"Umjetnost ljubavi", u režiji Marie Sadowske, priča je o stvaranju knjige Michaline Wisłocke s istim naslovom. Povijest seksualne revolucije u verziji iz vremena komunističke Poljske, knjiga koja je promijenila sve, a njegova autorica, poznata ginekologinja, posvetila je godine za promjenu konzervativnih običaja i borbu s bezdušnom cenzurom.
Osječani će biti pozvani i na projekciju višestruko nagrađivane drame "Želim živjeti" Macieja Pieprzyce. Film je inspiriran istinitim događajima, osjećajna, prožeta optimizmom i humorom, priča o invalidnom Mateuszu, koji, unatoč teškoćama u komunikaciji s vanjskim svijetom i brojnim nedaćama, dokazuje što sve može ostvariti snaga ljudskog duha.
"Planet samaca" u režiji Mitije Okorna priča je o romantičnoj Anie koja odluči sudjelovati u reality showu te razotkriti pravo lice muškaraca koji flertuju na mreži i ismijavaju naivnost žena. Neobični avanturistički spojevi protagonistice brzo postaju veliki hit.
Povodom stogodišnjice obnove neovisnosti Poljske u sklopu Festivala poljskoga filma "Visla" bit će prikazan i animirani film u režiji Michała Misińskog "Nepobjedivi" koji prikazuje borbu Poljaka za slobodu, počevši od prvog dana Drugog svjetskog rata sve do pada komunizma u Europi 1989. godine.
„Visla“ će u Osijeku ponuditi nešto i za mlađe gledatelje – obiteljsko-pustolovni film Marte Karwowske pod nazivom "Nevolje". Uzbudljiva i avanturistička priča o snazi istinskog prijateljstva potaknut će mlade ljubitelje kina bez obzira na zemlju iz koje dolaze.
"U suradnji s Akademijom umjetnosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku također ćemo organizirati projekcije najboljih kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova Studija Munk i Fakulteta radija i televizije Šleskog sveučilišta. Hrvatski studenti također će imati priliku upoznati poljske filmske umjetnike - Kingu Dębsku, Zbigniewa Domagalskog i Szymona Piotra Warszawskog", najavljuje direktorica festivala Małgorzata Szlagowska-Skulska.