Festival slanine i vina "Slanvin"

Festival slanine i vina "Slanvin"

Zbog lošeg vremena Festival Slanvin odgađa se za 16. listopada. Tjednik Kronika požeško-slavonska i Udruga Požeški čuvari baštine organiziraju po 5. puta gastro manifestaciju „Festival slanine i vina Slanvin“, natjecanje majstora u pečenju slanine, koja će se održati u Sportskom centru Kaptol.

Cilj ove manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival će okupiti ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Očekuju se majstori pečenja s cijelog područja Slavonije, koji će pokazati kako se priprema ova delicija te ponuditi na kušanje uz ponajbolja vina sa 13. Županijskog ocjenjivanja kvalitete vina u Kaptolu. Festival slanine organiziraju Udruga „Požeški čuvari baštine“ Udruga vinara „Vino-kap“ Kaptol i tjednik Kronika požeško-slavonska, uz pokroviteljstvo općine Kaptol, općine Brestovac, grada Kutjeva, grada Požega i TZ Zlatni Papuk.
Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljoj „slaninskoj ruži“, a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama. Na sudjelovanje će biti pozvane i udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, ribička društva, udruge građana, vinari i udruge vinara, restorani, seoska turistička imanja, svinjogojci, uzgajivači crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedince koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima ili su jednostavno ljubitelji ove slavonske suhomesnate delikatese.
Organizator svim ekipama osigurava tablu slanine, drveni štap i vatru na kojoj će se peći slanina i pripremati „slaninska ruža“. Umijeće majstora pečenja je najboljim zarezivanjem pripremiti slaninu, začinit je pravim začinima i ispeći na otvorenoj vatri te natjerati slaninu da formira kulinarski cvijet. Pozivamo članove udruga da se na vrijeme prijave za ovo natjecanje i uzmu učešće u manifestaciji koja slavi našu slavonsku slaninu i dio je naše baštine, folklora i načina života. Prošle godine su 33 ekipe oduševile kako žiri, tako i posjetitelje umijećem pečenja „slaninske ruže“ u koju su se mnogi zaljubili kao novu deliciju.
Predviđeni hodogram:
do 16 sati postavljanje štandova na Etno sajmu „Slanvin“ dolazak ekipa i prijava
do 17 sati zaduženje slanine i pripreme za pečenje slaninske ruže i natjecanje
od 18 sati dodjela diploma i priznanja sa 13. Međunarodnog ocjenjivanja vina
od 18,30 sati ocjenjivanje najbolje slaninske ruže,
od 19 sati degustacija pečene slanine, kušanje i javno ocjenjivanje nagrađenih vina
A u nastavku druženje uz tamburašku glazbu, pjesmu i slavonsko kolo.
"Našeg Slavonca uvijek ste prije mogli prepoznati i opisivali su ga uvijek s torbicom preko ramena u kojoj je uvijek nosio komad slanine, komad kruha i glavicu luka. Slanina je nepokvarljiva, može se uvijek jesti, a mogla ga je hraniti nekoliko dana. Uvijek je teško radio Slavonac, na polju i u šumi, pa je i prehrana trebala biti jača. Danas se više ne radi kao prije, no to nije razlog da ne pripremamo i dalje svoje suhomesnate specijalitete po kojima je Slavonija nadaleko poznata. Uz švargl, čvarke, kobasice, kulen i šunku, tu je svakako i slanina. Danas zbog toga slavimo slaninu, a na našem Festivalu slanine i vina natječemo se tko će napraviti najljepšu „slaninsku ružu“ i ispeći je na otvorenoj vatri. To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom, dali uz čuvanje stoke, u lovu, u šumi dok su se pravila drva. Zadovoljan sam odličnim odzivom ekipa, kako brojem ekipa, tako i brojem članova, jer je u nekim ekipama bilo i preko desetak osoba. Ova manifestacija dalje postaje tradicija", istaknuo je u ime organizatora, Vladimir Protić, predsjednik Požeških čuvara baštine i glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, najavljujući 5. po redu Festival slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu.