Film "Gospa od Utočišta" na Filmskom festivalu u Trsatu

Film "Gospa od Utočišta" na Filmskom festivalu u Trsatu

Foto: Udruga Ante Starčević Tovarnik

Nedavno završeni dokumentarni film "Gospa od Utočišta" redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića uvršten je u službenu selekciju na ovogodišnjem Festivalu Trsat koji se održava u u Rijeci od 1. do 3. lipnja.

Film će biti prikazan nakon otvorenja festivala, u četvrtak, 1. lipnja. Filmom je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu Hrvata tijekom Domovinskog rata kada je svetište sravnjeno sa zemljom.

"Nije se znalo što se događa s Gospinim kipom jer nitko iz slobodnog dijela Hrvatske nije imao pristupa u okupirano hrvatsko Podunavlje. Onda je sasvim iznenada, u neobičnim okolnostima, kip pronađen te zahvaljujući tadašnjem županu Branimiru Glavašu prenesen u Osijek. Njegovim zalaganjem teško oštećeni kip je obnovljen te su vjernici Gospin kip nosili po slobodnim dijelovima biskupije i za njih je on bio zvijezda danica koja im je ne prekidno najavljivala svanuće dana slobode i povratka. To se i dogodilo u subotu, 1. kolovoza 1998. godine kada je kip Gospe od Utočišta vraćen u Aljmaš. Gospa prognanica postala je Gospom povratnicom", kazao je producent Antun Ivanković. Pojasnio je kako nadnevak povratka nije izabran slučajno. Bilo je to točno, u dan, sedma godišnjica progonstva žitelja Aljmaša, Dalja i Erduta. Povratak - nakon sedam godina - također teglenicama, bio je pun dostojanstva, uzbuđenja i radosti. Bilo je to tako željno i čekano hodočašće, istim vodenim putem, sada u miru i molitvi, nadi i solidarnosti. Mnogo je zla ovdje počinjeno, ali narod se ponovno vratio slaveći Boga i časteći Gospu. Iz dana u dan ovdje je živo, uvijek s vjerom u Boga i Gospu", zaključio je Ivanović.

Film je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika u suradnji sa Udrugom Artizana iz Zagreba.