Filmski tjedan u Vinkovcima od 18. do 22. kolovoza

Filmski tjedan u Vinkovcima od 18. do 22. kolovoza

foto: DORF

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14.Festivala dokumentarnog rock filma, ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22.kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.

Zanimljiva priča iz Makedonije New York - Hodočasništvo (Makedonija, Њујорк: Аџилак / New York: The Pilgrimage, Hip Hop Macedonia & Perun Films, Urban Institut-Skopje, 2019) autora Slavche Koviloskog svojevrsno je hodočašće u New York, kolijevku hip hop kulture. Ovaj dokumentarac ispunjen glazbom iz zlatnog doba hip hopa i slikama geta i mjestima na kojima je hip hop izrastao daje slike grada koje je doživio momak koji je odrastao s hip hop kulturom - istaknuo je umjetnički direktor i osnivač Festivala Toni Šarić. 
Svjetsku premijeru u Vinkovcima također ima film Erik, (Hrvatska, Danilo - Lola Ilić i Studio Lux, 2020) u režiji Danila Lole Ilića iz Pule. Erik Balija je kompozitor, autor, pjevač, svira klavijaturu, tekstopisac, nagrađivani autor na Melodijama Istre i Kvarnera te finalista Supertalent Show 2016. godine… Kao posljedica cerebralne paralize Erik je u kolicima te ima ograničenu upotrebu i ruku. No, njegov duh, životna snaga, vedrina kao i ljubav prema glazbi pobjeđuju sve probleme. Mladi karlovački autor Pavle Kocanjer snimio je dokumentarni serijal xYUGOx. Na DORFu gledamo epizodu o hardcore punk straight edgu na području bivše Jugoslavije.
U programu Tajna povijest rocka gledamo film o velikoj divi Grace Jones: Bloodlight and Bami (Grace Jones: Bloodlight and Bami, UK, Irska, 2017.). Veća od života, divlja, strašna, androgina - Grace Jones igra sve ove uloge već nekoliko desetljeća. U intimnom filmu sjajne Sophie Fiennes upoznajemo Grace i u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake, a ona se razotkriva pred našim očima i pomaže nam da upoznamo što se nalazi iza maske. Film prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke, izmjenjuju se prizori Jamajke s javnim i privatnim životom, snimanje albuma u studiju, uz vrhunske snimke s pozornice (Slave to the rhythm, Pull up to the bumper…).
O najboljem DORF 2020 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma "Putnici", predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i autor dokumentarnih filmova) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).
U popratnom, OFF DORF programu, koji se odvija u kultnom Hang Loose Rockabilly Baru organiziran je bogat program. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark, predstavljamo Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka autorskog dvojca Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko. Gosti festivala moći će se zabaviti uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Loose su organizirane tematske večeri.
Tijekom vikenda na istom mjestu održat će se i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate predstavit će premijerno i genijalni studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata. Otvorenje izložbe 12 Artplakata plakata je u Hang Loose, u utorak 18. kolovoza u 19 sati.
Dizajn ovogodišnjeg DORF festivala djelo je Martina Peranovića, mladog autora iz Otoka. Plakat DORF je napravio studio Artplakata iz Zagreba.
Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.
Podsjećamo, nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Želimiru Babogredcu. Glazbenik, manager, nagrađivani producent, sa iznimno uspješnom diskografskom karijerom, uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije.
Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Igor Hofbauer. Igor je jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora posljednja 2 desetljeća. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima (više od 100), omotima albuma (više desetaka) i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara.
8. Antičke filmske večeri održat će se 18.-19.08. u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.
Filmski tjedan u Vinkovcima organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovaca i Vukovarske srijemske županije.
Partneri su Gradski muzej Vinkovci i Dilj NEXE grupa.

* iz press materijala DORF-a