"Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider...“

"Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider...“

fotografija iz poziva organizatora

Predavanje i predstavljanje knjige „Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider Who Sculpted the Famous“ održat će se u Muzeju likovnih umjetnosti u utorak, 14. svibnja u 13 sati. Predavanje će održati i knjigu predstaviti lady Aurelia Young.

finding-nemon-cover.jpgKnjiga „Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider Who Sculpted the Famous“ autora Aurelije Young i Juliana Halea, objavljena je u izdanju britanske izdavačke kuće Peter Owen 2018. godine.

Aurelia Young Nemonova je starija kći. Sa svojim roditeljima, bratom i sestrom živjela je u njihovom obiteljskom domu u mjestu Boars Hill u blizini Oxforda, a nakon što je odrasla provela je mnogo vremena u kiparskom ateljeu svog oca. Nakon njegove smrti počela je detaljno istraživati sve aspekte Nemonovog života te drži predavanja o njegovoj umjetničkoj karijeri u Ujedinjenoj Kraljevini i inozemstvu. Godine 1964. udala se za Georgea Younga, koji je četrdeset i jednu godinu bio zastupnik u britanskom parlamentu i kojemu je dodijeljena titula „Lord Young of Cookham“.

Julian Hale je novinar i autor nekoliko djela beletristike i publicistike. Od 1968. do 1973. te od 1978. do 2000. radio je kao producent dokumentarnog i dugometražnog programa na BBC Radio 3 i 4.

Oscar Nemon – poznatiji kao Nemon (1906.-1985.) – jedan je od najvećih portretnih kipara dvadesetog stoljeća, o čemu svjedoče njegovi čuveni portreti uglednih državnika i značajnih ličnosti, koji su izloženi na brojnim mjestima diljem svijeta. Bio je živopisna osoba koja bi očarala sve one koji bi došli u doticaj s njim, uključujući velike povijesne ličnosti kao što su Winston Churchill, Sigmund Freud i kraljica Elizabeta II., kao i brojne političare i slavne osobe te nemali broj žena, među kojima je bila i njegova požrtvovna supruga.

Njihova starija kći Aurelia odlučila je istražiti život tog često poprilično iritantnog, ali karizmatičnog čovjeka, otkrivajući priče iza njegovih umjetničkih i privatnih susreta s predsjednicima, premijerima, članovima kraljevske obitelji te mnogim drugima. Ona detaljno prati život svog oca: od njegovog skromnog porijekla i odrastanja u židovskog obitelji u današnjoj Hrvatskoj sve do bijega pred nacistima u južnu Englesku te života i karijere koju je izgradio u Londonu i njegovoj okolici zajedno sa suprugom Patricijom iz Velike Britanije. Autorica na zanimljiv način objašnjava kako mu je Kraljica nadjenula nadimak „izgubljeni Oscar“ te kako je postao tema jedinog amaterskog kiparskog djela njegovog prijatelja Winstona Churchilla, koji je pred Nemonom često pozirao za velik broj portreta, uključujući i onaj monumentalan, brončani koji se nalazi u prostorijama Donjeg doma britanskog Parlamenta. Rezultat svega toga intimna je biografija jednog umjetnika, supruga i oca upotpunjena obiljem fascinantnih ilustracija.

Premda mu je njegov izuzetan talent trebao donijeti međunarodnu slavu, Nemon se većinu svoje rane karijere borio da spoji kraj s krajem, obzirom na to da su se početkom 1930-ih mnogi pripadnici britanskog establišmenta – uključujući Patricijine roditelje – otvoreno deklarirali kao pristaše antisemitizma, isključivši ga iz svojih krugova. Pa ipak, ostvario je izvrsna postignuća, a iza sebe je ostavio ogromno nasljeđe. Njegova kći Aurelia Young u svojoj knjizi U potrazi za Nemonom izvlači Oscara Nemona na svjetlo dana iz sjene njegovog izvanrednog i opsežnog umjetničkog opusa.

 

 /iz pozivnice organizatora/