Finissage: Egipatsko blago u Osijeku – hrvatska fascinacija starim Egiptom

Finissage: Egipatsko blago u Osijeku – hrvatska fascinacija starim Egiptom

Posljednji će dan izložbe "Egipatsko blago u Osijeku – hrvatska fascinacija starim Egiptom" biti popraćen posebnim programom koji počinje u 10 sati. Ulaz na izložbu i popratne programe je tijekom cijelog dana slobodan.

finissage-egipatsko-blago-u-osijeku-plakat.jpgProgram:

11:00  Izložba radova polaznika radionica posvećenih Egiptu

Na izložbi će se predstaviti radovi polaznika, djece i odraslih, Radionice crtanja i Kiparske radionice koje su u sklopu izložbe održane tijekom listopada i studenog 2019. godine.

12:00 Predavanje: Pogrebni običaji i arhitektura starih Egipćana

O pregledu razvoja pogrebnih običaja, opreme, vjerskih rituala, arhitekture i hramova od preddinastijskog do kasnoantičkog razdoblja (o. 4500. g. pr. Kr. – 642. g.) govorit će dr. sc. Mladen Tomorad uz mnoštvo likovnih priloga.

16:00  Predavanje: Hrvatski putnici u Egipat od 16. do 70-ih godina 20. stoljeća

O pregledu putovanja najpoznatijih hrvatskih putnika u Egipat (Juraj Hus Rasinjanin, Jakov Šašel, Fran Gundrum Oriovčanin, Ivan Meštrović i dr.), kao i turističkim krstarenjima u razdoblju od 1932. – 1938., drugom hrvatskom hodočašću u Svetu Zemlju i Egipat pod vodstvom kardinala Alojzija Stepinca 1937., Josipu Brozu Titu u Egiptu i drugim temama govorit će dr. sc. Mladen Tomorad uz mnoštvo ilustracija.