„Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba“

„Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba“

fotografija iz poziva organizatora

Predstavljanje knjige Željka Garmaza „Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba“ održat će se u kinu Urania u ponedjeljak 11. lipnja u 18 sati. Osim predstavljanja knjige, gosti će pogledati kratki dokumentarni , koji je snimio Dino Senčar, o svemu što se do sada napravilo u Kivumuu.

promocija-knjige-osijek.jpg"Upravo iz toga kina krenula je velika akcija pomaganja župe Kivumu, prije sedam godina, kada su Osječani Željko i Maja Garmaz predstavili prvu svoju knjigu „Naš čo'ek u Africi“ te tada novoosnovanu Humanitarnu udrugu Srce za Afriku. Kompletan prihod od prodaje prve knjige odlučili su darovati za izgradnju škole u Kivumuu, fra Ivica im je postao poput člana obitelji, a za svoj su angažman dobili nagradu Ponos Hrvatske. Malo po malo, šireći krug ljudi koji su željeli aktivno sudjelovati u radu Humanitarne udruge Srce za Afriku, koja je koordinirala sve aktivnosti u nizu akcija za pomoć tamošnjoj djeci, krajem 2016. godine uspjeli su okončati izgradnju Srednje tehničke škole u okviru Centra Otac Vjeko u selu Kivumu u Ruandi. Ali, na tome se nije stalo...

Na najnovijoj knjizi, koja govori o pokojnom fra Vjeki Ćuriću, Željko Garmaz je radio više od godinu dana, u potrazi za zanimljivostima iz fra Vjekina života obišao je desetak zemalja i razgovarao s više od 50 fra Vjekinih suvremenika iz različitih dijelova njegova života. Naišao je i na bogatu korespondenciju koju je fra Vjeko cijelo vrijeme svojeg misijskog djelovanja imao sa svojim velikim prijateljem iz Njemačke.

Kompletan prihod i od ove knjige bit će iskorišten za daljnju izgradnju kompleksa Centar Otac Vjeko, posebice za učenički dom, kao i za tople obroke siromašnih učenika, kojih je sada u okviru centra gotovo 700.

Kao poseban gost, na predstavljanje knjige i aktivnosti Humanitarne udruge Srce za Afriku, u Osijek iz Ruande stiže i misionar fra Ivica Perić, 'lokomotiva' svih aktivnosti i projekata kojima se ostvaruje san pokojnoga fra Vjeke Ćurića, a koji siromašnoj djeci omogućavaju obrazovanje i daju šansu za jedan bolji život", čitamo u pozivnici organizatora.