Fragmenti Marka Šošića u Muzeju likovnih umjetnosti

Fragmenti Marka Šošića u Muzeju likovnih umjetnosti

Zlatni dan, kombinirana tehnika na platnu, 100 x 120 cm, 2012.

Samostalna izložba "Fragmenti" Vinkovčanina Marka Šošića otvara se u utorak, 31. svibnja u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Izložba se sastoji od 15 radova, od koji su većina kombinirana tehnika na platnu i jedna ambijentalna instalacija, nastalih u razdoblju protekle četiri godine.

Ova izložba prikaz je završnog dijela istraživanja doktorske disertacije „San - slikanje sna prema neposrednom promatranju“, a koju sam obranio u ožujku 2015. godine na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Cilj je ovoga istraživanja likovna interpretacija slike sna. Temelji se na slikanju prema neposrednom promatranju motiva iz zbilje, što je disciplina koja je izgubila svoju važnost i potporu koju je nekoć imala. Polazišna točka su autorski dnevnici vlastitih snova koji su nastali tijekom godina obrađivanja ovog fenomena.

…Ovaj je rad odgovor na pitanje je li san moguće naslikati kao dokument jednog stanja. U  anketi provedenoj među likovnim i vizualnim umjetnicima, otkrivamo koliko malo poznajemo fenomen sna i njegov diskurs u likovnim i vizualnim umjetnostima. San je jedini prostor slobode, bez uslojenih društvenih i osobnih inhibicija. San je prostor našeg unutarnjeg i istinskog bića, naše snage i znanja. Silom prilika i silom vremena, postaje pejorativni ukras na sentimentalističkim marginama, a njegov duševni i društveni značaj gubi onu fundamentalnu snagu i pogon.

Iz predgovora kataloga,  Marko Šošić, dr.art.

 zoo.jpgZoo, kombinirana tehnika na platnu, 200 x 238 cm, 2012.

O autoru

MARKO ŠOŠIĆ (1975., Vinkovci), diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2001. i stekao zvanja akademskog slikara i profesora likovne kulture. 2015. obranio je doktorsku disertaciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i stekao zvanje doktora umjetnosti (mentori: red. prof. Marcel Bačić i red. prof. Igor Rončević). Ostvario je petnaest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na preko pedeset skupnih izložbi, radionica i kolonija. Dobitnik je Nagrade publike 23. Slavonskog biennala. Član je HDLU Zagreb. Pedagoškim radom se bavi petnaest godina. Zaposlen je na mjestu višeg asistenta na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

desifriranje-oblaka-mini.jpgDešifriranje-oblaka, kombinirana tehnika na platnu, dimenzije promjenjive (16 platana 24 x 30 cm), 2016.