Galićev izvještaj o radu podijelio Skupštinu

Galićev izvještaj o radu podijelio Skupštinu

Foto: http://www.vusz.hr

Dok se župan vukovarsko srijemski Božo Galić pred članovima županijske Skupštine hvalio novčanim iznosima ugovorenih projekata financiranima novcem iz Europske unije, vijećnici su tražili odgovore na brojne probleme od nezaposlenosti do iseljavanja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2017. godini ugovoreni su projekti u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna, od čega su 1,2 milijarde kuna bespovratna sredstva, naglasio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, podnoseći u pred Županijskom skupštinom izvješće o svom radu u protekloj godini. Istaknuo je da u 2018. godini, realizacijom ugovorenih projekata, očekuje konkretne rezultate, a od suradnje s ministricom regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelom Žalac, ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i drugima značajne gospodarske i druge pomake.
No, vijećnik Damir Maduna (Živi zid) izvješće je ocijenio bez svrhe, jer u njemu nema ni riječi o problemima, primjerice o nezaposlenosti, iseljavanju i općem beznađu. "Zašto nema ni riječi o tome da je tvrtka Darka Pervana odustala od ulaganja milijarde kuna u Vukovar i zapošljavanja 500 radnika u drvnom sektoru, rekao je Maduna, upitavši zašto župan "nije iskoristio svoj utjecaj kod ministra Marića da do investicije dođe". Upitao je i zašto je tvrtka Biodizel u Vukovaru prestala s radom i otpustila 40 visokoobrazovanih, te zašto se konačno ne regulira pitanje miješanja biodizela s eurodizelom, što je i uzrok obustave proizvodnje vukovarske tvrtke.
SDP: Župan Galić je personifikacija loše politike
I nezavisni Nizar Shoukry upitao je Galića zašto "ne ide žešće prema Zagrebu", s obzirom da je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković županova politička opcija, a šef Kluba vijećnika SDP-a Zlatko Cegledi izvješće o županovom radu nazvao je literarnim izvješćem, ocijenivši župana Galića "personifikacijom loše politike koja nas je dovela tu gdje jesmo". Cegledi je istaknuo kako s hrvatskoga istoka iseljavaju ne samo nezaposleni, već i zaposleni s dobrim primanjima i urednim životom, a sve zbog potpunog beznađa. Govorio je i o raširenom nepotizmu te optužio župana da su u nadzornim odborima tvrtki kojima je županija osnivač dobrim dijelom "uhljebljeni neobrazovani i nekompetentni ljudi". Najavljenu tematsku sjednicu Županijske skupštine o iseljavanju ocijenio je zakašnjelom, te podsjetio župana da mu teče četvrti mandat i da snosi odgovornost za loše stanje u županiji, kao "i oni koji su takvu politiku podržavali". Replicirao mu je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Željko Cirba, pozvavši vijećnike da imaju u vidu kakve su ingerencije župana. Istaknuo je kako problema ima, a da je za njihovo rješavanje potrebna "decentralizacija ustanova, institucija i novca". Cirba je naglasio da je Vlada donijela propise koji su omogućili višestruko veće proračune jedinica lokalne samouprave, pa i županije.
Galić: Lošem stanju u županiji pridonijela četverogodišnja vlast SDP-a 
I sam Galić nije zadovoljan stanjem u županiji te je rekao kako razumije reakcije, ali da je takvom stanju pridonijela četverogodišnja vlast SDP-a. Podsjetio je da je županija predlagala operativni program za pet slavonskih županija koji u SDP-ovoj vladi nije podržan, a da bi se sada projektom "Slavonija" počeo realizirati. Istaknuo je da je odbijen prijedlog i o povećanju šumske rente, o poljoprivrednom zemljištu i drugom, te da su vukovarsko-srijemski glavni resursi voda, zemlja i šume, što je sve centralizirano. Bivšeg SDP-ovog ministra poljoprivrede Tvrtka Jakovinu nazvao je "najlošijim ministrom zbog kojega se danas u Babinoj Gredi spaljuje i odlazi u dim 80.000 tona sječke". Ocijenio je da bi Vukovarsko-srijemska županija i posebno Vukovar trebali postati poreznom oazom kako bi se privukle investicije, te je pozvao sve na zajednički rad u cilju rješavanja problema. 
Izvješće o radu župana Bože Galića za 2017. ipak je prihvaćeno većinom glasova županijskih vijećnika.