Geo info centar u Voćinu prijavljen za EU fondove

Geo info centar u Voćinu prijavljen za EU fondove

Rupnica na ulazu u Voćin

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović prijavio je tri projekta u zaštićenim područjima za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije vrijedna više od 100 milijuna kuna. Među njima je i izgradnja Geo info centra u Voćinu u Parku prirode Papuk.

Uz taj projekt prijavljeno je uređenje posjetiteljsko-edukacijskog centra u Puljanima u Nacionalnom parku Krka te uređenje posjetiteljskog centra Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Ako projekti prođu evaluaciju i budu prihvaćeni, a to će biti poznato već krajem svibnja ove godine, bit će financirani sredstvima iz strukturnih fondova u iznosu od 95 do 99 %.

„Strateško opredjeljenje ministarstva je omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode, staviti zaštićena područja u funkciju održivog razvoja. Realizacijom ovih projekata podići će se turistički potencijal zaštićenih područja. Parkovi će postati generatori razvoja ne samo kraja u kojem se nalaze nego i šire regije“, izjavio je resorni ministar Mihael Zmajlović. „Ovo je najbolji primjer kako raditi, planirati i razvijati se štiteći prirodno bogatstvo, a istovremeno ga koristeći za napredak lokalne zajednice. Investicije u sva zaštićena područja i upravljanje prirodnim vrijednostima u sklopu uspostave ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj iz strukturnih fondova EU-a iznose 800 milijuna. Njihova provedba obilježit će ovu godinu, ali i narednih nekoliko godina,“ najavljuje Zmajlović. 

U Voćinu će u višenamjenskoj dvorani biti uređen prezentacijski prostor s geološkim postavom, prezentacijom prirodnog bogatstva parka i kulturno-povijesne baštine. Projekt je vrijedan gotovo 38 milijuna kuna.vocin-geo-info-centar.jpg

Geo-info centar jedinstven je, originalan turistički projekt koji može dati veliki doprinos razvoju ratom pogođenog i slabije razvijenog voćinskog područja, navodi se u Ministarstvu. S obzirom da će biti u neposrednoj blizini kod nas jedinstvenog i najstarijeg geološkog spomenika prirode "Rupnica", kojeg karakterizira izraženo stubasto lučenje vulkanskih stijena, povezivanje ta dva lokaliteta u jedinstvenu ponudu daje velike mogućnosti za razvoj školskog i edukativnog turizma. Rupnica je proglašena spomenikom prirode još 1948. godine.

Treba istaknuti da je Papuk je proglašen zaštićenim područjem zbog iznimne geološke, biološke i kulturne raznolikosti. Prepoznata je i vrijednost njegova geološkog nasljeđa te je 2007. proglašen prvim hrvatskim geoparkom, članom europske mreže geoparkova (ukupno ih je 19) i UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova (48). Prošle godine mu je status geoparka potvrđen na sljedeće četiri godine.