Ginku "ne smije faliti ni listić s glave"

Ginku "ne smije faliti ni listić s glave"

Foto: HRT/Grgur Marko Ivanković

U Tvrđi su krenuli radovi na cjelovitoj rekonstrukciji i dogradnji kanalizacije i druge komunalne infrastrukture, što podrazumijeva i kopanje koje bi moglo oštetiti postojeće drveće u staroj gradskoj jezgri.

Kako bi se šteta ograničila, propisane su mjere, a posebne odredbe odnose se na očuvanje ginka na Trgu Svetog Trojstva.

"Trenutačno se u Franjevačkoj ulici izvode radovi na polaganju kanalizacije i drugih instalacija tijekom kojih postoji mogućnost oštećenja korijenja više desetljeća starih stabala kultivara ‘Globosum’ javora mlječa i ponešto mlađih stabala lipe. Grad Osijek stoga je propisao mjere orezivanja krošnji, kako bi stabla trebala što manje vode i hranjiva za listanje te time čuvala i korijen i krošnju", objavljeno je na službenim mrežnim stranicama Grada Osijeka. "Praksa je pokazala kako se u takvim situacijama u drugim dijelovima Hrvatske stabla uglavnom uklanjaju, no cilj Grada Osijeka je očuvati svih 68 stabala, te je u tu svrhu izvođačima radova propisao i druge mjere zaštite, kao što su postavljanje zaštitnih guma i dasaka oko debla, kontinuirano zalijevanje stabala te druge specifične mjere koje se moraju provesti prilikom otvaranja korijenskog sustava", stoji u objavi. Osobita pažnja usmjerena je na očuvanje dvolapog ginka na Trgu Svetoga Trojstva – u promjeru od 20 metara od ginka zabranjeni su svi oblici radova.
Iz gradske uprave ističu kako su osigurana sredstva i za sadnju zamjenskih stabala, ako bi, unatoč svim poduzetim mjerama njihove zaštite došlo do oštećenja. Podsjećaju kako prema Zelenom katastru u Osijeku trenutačno ima približno 25 tisuća stabala na javnim površinama te da je u posljednje dvije godine grad financirao sadnju dvije tisuće novih.
"S tim trendom namjerava i nastaviti, ne samo u pogledu očuvanja postojećih nego i sadnje novih stabala", ističe se.
Valja istaknuti da je posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama orezivanje drveća u Tvrđi naišlo na veliko negodovanje, pa su iz gradske uprave, vjerojatno, odlučili ovom objavom pojasniti postupak s krošnjama stabala tom dijelu grada.
"Najvećom obnovom infrastrukture u povijesti Tvrđe stvorit će se uvjeti za njezinu revitalizaciju kao poslovnog, stambenog i javnog područja. Riječ je o obnovi odvodnje, kanalizacije, telekomunikacijske mreže, elektroenergetske infrastrukture i na kraju popločenju preko 30.000 četvornih metara površine Tvrđe”, najavila je sredinom prošle godine pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.
Projekt razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, kojemu je vrijednost veća od 130 milijuna kuna, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.