GISKO: "Odvijanje Afrike" u Osijeku

GISKO: "Odvijanje Afrike" u Osijeku GISKO: "Odvijanje Afrike" u Osijeku

foto: HRT/mp

U American Corneru Gradske i sveučilišne knjižnice četvero studenata održalo je predavanje na engleskom jeziku "Unfolding Africa: studijsko putovanje u Zapadnu Afriku". Maroko, Zapadna Sahara, Mauritanija, Senegal, Gambija i Gvineja Bisau bila su njihova odredišta.

Svoje četveromjesečno putovanje autobusom kroz države Zapadne Afrike na kojemu su istraživali razne teme: migracije, religije, položaj žena, edukacije, klimatske promjene i ropstvo predstavile su Hanna Pálosi-Szabó iz Mađarske i Dona Dizdar iz Hrvatske, te Evans Kyritsis iz Grčke i Maksim Ivanov iz Litve. Uoči predavanja na engleskom jeziku, 22-godišnja Vinkovčanka Dona Dizdar iznijela je nekoliko dojmova s putovanja na kojemu Afrika, kako je ustvrdila, nudi 52 zemlje i dvije tisuće jezika.

Riječ je o iskustvu putovanja s kojega se vratite promijenjeni, steknete nova znanja, ali i odbacite neke dotadašnje predrasude - rekla je Dizdar. 

Na spomenutom je putovanju dvanaestero studenata živjelo u autobusu s dvoje svojih profesora, a u svakoj su od navedenih država istraživali razne teme, imigracije, religije, položaje žena, edukacije, klimatske promjene, ropstvo i mnoge druge. To je redovan program u sklopu DNS-a, alternativnog studija za pedagogiju i učiteljstvo u Danskoj. Studij je temeljen na principu: putuj, studiraj, dijeli i djeluj. Nakon putovanja sudionici su podijeljeni u manje grupe, putuju po Europi i dijele priče, iskustva i stečena znanja.