Glavaš na slobodi čeka ponovljeno suđenje

Glavaš na slobodi čeka ponovljeno suđenje

Foto: Marin Erak HRT

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je odbilo zahtjev tužiteljstva da se Branimiru Glavašu ponovno odredi istražni zatvor. To znači da Glavaš na slobodi čeka ponovljeno suđenje.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je zahtjev tužiteljstva da se Branimiru Glavašu ponovno odredi istražni zatvor. Tužiteljstvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo prošlog petka, ističući kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina.
Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo tjeralicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je pritvoren po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.
Sada je Županijski sud, kako je izjavio Glavašev odvjetnik Dražen Matijević, prosudio da nema opasnosti od bijega, što je kao razlog navelo državno odvjetništvo, a nema ni obveznog istražnog zatvora "jer je on konzumiran trenutkom kada je presuda postala pravomoćna". Branimir Glavaš je zadovoljan današnjom odlukom.