Godinu dana od pucanja nasipa u Cvelferiji

Godinu dana od pucanja nasipa u Cvelferiji Godinu dana od pucanja nasipa u Cvelferiji

Unatoč nadljudskim naporima da se ukroti vodostaj Save, na današnji dan, prije godinu dana, nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca nije izdržao. U županjskoj se Posavini od toga trenutka širila poplava, kako su je mnogi nazivali, biblijskih razmjera.

 Stanovnici Vukovarsko-srijemske županije godišnjicu katastrofalne poplave obilježit će svetom misom u Rajevu Selu, blagoslovom Križa kod puknuća nasipa, posjetom školi, domu zdravlja i kontejnerskom naselju u Gunji. U Račinovcima će se fotografijom i riječju prisjetiti što su sve u županjskoj Posavini proživjeli od toga 17. svibnja prošle godine. 
gunja6-traktor-u-vodi.jpg

Dokumentirano je kako je Sava tih dana rasla 13 centimetara na sat, Kod Županje je vodostaj dosegnuo svoj povijesni maksimum od 1.194 centimetra. Napunjeno je i složeno oko milijun vreća s pijeskom, bilo je kritično, ali nitko nije očekivao najgore. U subotu, 17. svibnja, oko podneva, nasip je popustio. Bujica je nosila sve pred sobom , a kućama se jedva vidio krov.
Zbog prošlogodišnjih poplava dvije su osobe smrtno stradale, na tisuće ljudi bilo je raseljeno, a ukupna šteta procijenjena je na milijardu i 700 milijuna kuna. Potpuno je uništeno više od 2100 kuća.
Tri dana kasnije Vlada je proglasila katastrofu za Vukovarsko-srijemsku županiju. U Županji je uspostavljen krizni stožer. Od tada do danas učinjeno je puno da se vrati život u to područje. Uz stanovništvo više od tisuću vojnika, policija, vatrogasci, Gorska služba spašavanja i mnogobrojni volonteri bili su angažirani u obrani od poplava. Hrvatska se ujedinila u prikupljanju pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima.
gunja6.jpgskladiste-otok1.jpg
Hrvatski je sabor u lipnju donio Zakon o saniranju posljedica katastrofalne poplave koja je pogodila istok Slavonije. Do sada je obnovljeno 1557 kuća, 210 kuća se gradi iz temelja, 511 obnavlja država. Prema riječima ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš do 15. kolovoza sve kuće bit će useljive.