Gospodarenje otpadom u EU

Gospodarenje otpadom u EU

"Stvaranje društva bez otpada" - naziv je međunarodne konferencije koja je održana u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku. Kako idućim generacijama ostaviti planet bez deponija smeća? U Osijeku se količina smeća odloženog na Veliku Lončaricu, zahvaljujući "žutim kantama" smanjila za desetak posto.

Riječ je o programu dodjele nepovratnih sredstva EU u okviru IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, s ciljem povećanja stope prikupljenog otpada kroz unaprjeđivanje sustava prikupljanja i gospodarenja otpadom. Vrijednost projekta je 678 000 eura, od čega je za Hrvatsku stranu predviđen iznos od 352 000 kuna.

 „Naravno da je velika greška bila prikupljati miješani otpad, pa ga odlagati na jedno mjesto“ – istaknuo je među ostalim izvanredni profesor sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Slaven Dobrović. Podsjetimo, Grad Osijek godišnje na svoje odlagalište doveze nešto manje od 30 000 tona otpada, a tek nešto manja S.Mitrovica gotovo upola manje - 16 000 tona.

10978655_350431388476347_4787089580581789419_n.jpg

„Odvojeno prikupljanje otpada često se prikazuje kao gnjavaža, pa ljudima prestane biti jasno je li to potrebno ili ne. Naravno da je potrebno i da su razlozi vrlo jasni. Oko 30 posto građana svjesno je te potrebe. Za drugu grupu ljudi treba organizirati edukaciju, kako bi se povećala održivost sustava. On je u kritičnoj situaciji“ – ocijenio je dr.sc.Dobrović dodajući kako je u postupku razvrstavanja otpada bitna dostupnost posuda i da sustav koji brine o tome bude na odgovarajući način organiziran.

"Prema novome Zakonu o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2013. godine svaka jedinica lokalne samouprave mora imati reciklažno dvorište. Mi smo tu potrebu na Krku prepoznali još 2005.godine, pa je postignut stupanj od 45 posto prikupljenog odvojenog otpada. To znači da na nacionalnoj razini postoji još puno prostora za napredak“ – rekao je Ivan Jurešić iz poduzeća Ponikve d.o.o. na Krku. Uz vojvođanska, iznesena su i  iskustva iz Francuske. Sudionike konferencije je uz dogradonačelnika Denisa Amruša pozdravio direktor Unikoma Davor Vić, te zamjenik gradonačelnika S. Mitrovice Tomislav Janković.