Gotovo 60 milijuna kuna slavonskim poljoprivrednicima

Gotovo 60 milijuna kuna slavonskim poljoprivrednicima Gotovo 60 milijuna kuna slavonskim poljoprivrednicima
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Slavonski su poljoprivrednici potpisali danas 163 Ugovora iz Programa ruralnog razvoja, vrijednih 59 milijuna kuna. Riječ je o mjerama za pokretanje gospodarstava mladih poljoprivrednika, ali i o ulaganju u nepoljoprivredne djelatnosti na selu.

Hvalevrijedna mjera za sve one mlade poljoprivrednike koji su imali hrabrosti ostati u Hrvatskoj. Svatko od njih dobio je bespovratno 50 tisuća eura. Filip Đanić iz Podgorača dobiveni će novac uložiti u uzgoj ekoloških lješnjaka, a mlada ekonomistica Milana Salva iz Vinkovačkih Banovaca budućnost vidi u tovu junadi. Filip kaže: "Ovaj novac znači jako puno. To je potpore svim mladim ljudima i nadolazećim generacijama". Milana dodaje: "Moji roditelji su se nekada bavili uzgojem krava. To su rasprodali i štala nam je ostala prazna. Kao mladi ekonomist došla sam na ideju da uvezemo telad, odnosno da se bavimo tovom junadi. Uložit ću u daljnji tov, sljedeća tura dolazu već za mjesec dana." Dok će Viktorija Terzić iz Nove Ljeskovice novac utrošiti za razvoj seoskog turizma. Ovo joj nije prvi puta da je prošla na natječaju za mlade poljoprivrednike: "Treba biti uporan i samouvjeren. Sve se može samo se treba boriti i može se postići puno."

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako zanimanje za ovakve natječaje raste iz godine u godinu, kao i broj mladih poljoprivrednika. Upravo su oni budućnost, istaknuo je i dodao: "Svaka čast starijima i iskusnima, ali na mladima svijet ostaje. Onaj tko danas razvija svoju priču i nalazi svoju budućnost u poljoprivredi-dobro je odlučio! To nije lagan posao. To je težak posao, ali i posao s kojim se može prehraniti obitelj." 
Zadovoljan je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić: "Konkretna mjera, konkretni novci za konkretne ljude u konkretnom poslu, u ovom slučaju u poljoprivredi. Definitivno je to odlična vijest za one koji su novac dobili, ali i za sve nas ovdje u Slavoniji i sve one koji ovdje misle živjeti, raditi i širiti svoj posao".
Župan je najavio i otvaranje Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće iduće godine koje s 90 posto novca financira Ministarstvo poljoprivrede. I to će biti infrastruktura koja će pomoći mladima da razvijau svoja gosdpodarstva. Upravo kao i 14 sustava zza navodnjavanje koji su u različitim fazama pripreme, najavio je Anušić.