Grabar Kitarović i Vučić razgovarali sa Srbima u Hrvatskoj

Grabar Kitarović i Vučić razgovarali sa Srbima u Hrvatskoj Grabar Kitarović i Vučić razgovarali sa Srbima u Hrvatskoj

Foto: Branimir Bošnjak

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić susretima u Dalju, a zatim u Tavankutu i Subotici žele popraviti narušene odnose dviju država i potaknuti rješavanje otvorenih pitanja. Posjet Dalju završen je bez davanja izjava za javnost.

Grabar-Kitarović i Vučić razgledali su u Dalju stalni postav izložbe u Kulturno-znanstvenom centru "Milutin Milanković" o životu i djelu ovoga astronoma, matematičara i klimatologa, a nakon toga u vrtu njegove rodne kuće njemu u čast otkrili spomen bistu autora akademika Nikole Jankovića,
Tijekom obilaska, predsjednica Grabar Kitarović i premijer Vučić u dva su navrata pozdravili okupljene mještane Dalja, koji su ih dočekali pljeskom i zaželjeli im dobrodošlicu.
kolinda-ulazi-u-milankovica.jpgHrvatska predsjednica i srbijanski premijer zatim su razgovarali s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a posjet Dalju završili su bez davanja izjava za javnost. Međutim, čelnici Srba u Hrvatskoj izrazili zadovoljstvo zbog njihovog susreta i razgovora. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je novinarima kako je razgovor dvoje čelnika bio "vrlo otvoren", a predstavnici Srba s ovoga područja i cjiele Hrvatske predsjednici Grabar-Kitarović i premijeru Vučiću iznijeli su glavna pitanja koja ovoga trenutka opterećuju njihov položaj. Njihovi su odgovori bili takvi da Pupovac vjeruje "da će se ta pitanja, nakon ponovo otopočetog dijaloga Zagreba i Beograda, početi rješavati i prestati biti problemi, kako hrvatske, tako i srpske zajednice u Hrvatskoj". Na upit novinara koji su to problemi, Pupovac je odgovorio kako je prije svega riječ o atmosferi, "koja je još uvijek opterećena netolerancijom i govorom mržnje te povijesnom revizionimu i pokušaju osporavanja prava Srba u Hrvatskoj na sjećanje na povijesna stradanja, poput Jasenovca i Jadovna".
Riječ je o tome da se srpske institucije u Hrvatskoj, poput SNV-a i zajedničkog vijeća općina (ZVO), ne priznaju, da im se financijskim uskratama želi ograničiti autonomija djelovanja te da se povratničke sredine zapostavljaju u razvoju. Iznimno je važno da suđenja za ratne zločine budu korektna prema svima, a u posljednje vrijeme ponovno se primjećuje jedan pristran odnos u tim suđenjima, ustvrdio je Pupovac.
kolinda-vucic-bista.jpgOcijenio je kako se s registracijom srpskih škola u istočnoj Slavoniji čeka 17 godina, a da službena upotreba ćiriličnog pisma ovisi o dobroj političkoj volji lokalnih čelnika, a ne o tome je li to po zakonu.
"Pozdravili smo činjenicu da će predstavnici Hrvata u Vojvodini imati prilike razgovarati o svojem položaju i problemima. Želimo međusobno prijateljstvo i graditi najveću moguću bliskost između dva naroda, ali i države koje će posvećivati pozornost svojim manjinama", poručio je Pupovac.
Na novinarski upit zašto vjeruje da će današnji susret dvoje državnih čelnika i Deklaracija koju planiraju potpisati pridonijeti rješavanju dosad neriješenih pitanja Pupovac je kazao kako "od 2011. godine nema prave suradnje Hrvatske i Srbije, a da su predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić s time odlučili prekinuti". Važno je da se odnosi, koji su zahladili i nerijetko su napeti, promijene, a onda će se stvoriti prostor da se počne raditi na otvorenim pitanjima, na čemu se nije radilo, istaknuo je čelnik SNV-a. Također je rekao da je predsjednica spomenula neke važne stvari koje je spremna pokrenuti u području suradnje oko procesuiranja ratnih zločina, regionalnog razvoja, prekogranične suradnje i registracije škola.
Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS)  Vojislav Stanimirović izjavio je kako je dobro što je došlo do ovoga susreta, da će, kao što su predstavnici Srba u Hrvatskoj izrazili svoje potrebe, isto napraviti i Hrvati u Vojvodini, a da je premijer Vučić izrazio spremnost udovoljiti njihovim potrebama u skladu sa zakonima.
Iznijeli smo naše probleme, koji su zakonski regulirani, ali se u praksi ne primjenjuju, rekao je Stanimirović ocijenivši kako sastanak nema političku pozadinu koja bi koristila jednoj ili drugoj strani. Nada se kako će predsjednica Grabar-Kitarović svojim stavovima utjecati na buduću vladu kako bi se uskladile potrebe i želje.
Nakon susreta u Hrvatskoj predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić u srbijanskom će mjestu Tavankutu, u Domu kulture "Matija Gubec" obići galeriju prve kolonije naive u tehnici slame te razgovarati s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Zatim se, u Subotici, nakon razgovora dvoje državnika, očekuje potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja. Očekuje se da će Deklaracija obuhvatiti problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova i problema sukcesije.