Grabar Kitarović-Vučić: Potpisana Deklaracija

Grabar Kitarović-Vučić: Potpisana Deklaracija Grabar Kitarović-Vučić: Potpisana Deklaracija

Foto: Davor Lončarić

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske .

"Želimo živjeti u miru, graditi više povjerenja i popravljati atmosferu", rekao je Vučić nakon potpisivanja Deklaracije. Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula da su se kroz Deklaraciju obje strane suglasile učiniti sve kako bi se riješila otvorena pitanja te poboljšali odnosi. Predsjednica je zahvalila Vučiću jer se na današnjem susretu sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji obvezao na konkretne mjere. Deklaracija obuhvaća problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova, problema sukcesije i zajedničke politike prema izbjeglicama i terorizmu te prema europskim fondovima.
Grabar-Kitarović: "Učinit ću sve u promicanju kulture dijaloga, suživota i međusobnog uvažavanja"
"Deklaracija nije proizašla iz toga što je to netko od nas tražio, nego zašto što smo mi tako odlučili. Kroz dokument koji smo potpisali obvezali se i da osobno učinimo sve što je u našoj moći kako bismo konačno krenuli ka rješavanju otvorenih pitanja i budućnosti", izjavila je u subotičkoj Gradskoj kući poslije potpisivanja Deklaracije predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Istaknula je kako vjeruje da su nagomilani problemi dvije manjine, kao i u odnosima među državama, jednim dijelom posljedica i nedostatka komunikacije. Grabar-Kitarović je navela da su građani Hrvatske opterećeni problemima u gospodarstvu, socijalnom i mirovinskom sustavu, ali da razumije i specifične probleme pripadnika srpske manjine. "Osobno se obvezujem da ću učiniti sve u promicanju kulture dijaloga, suživota i međusobnog uvažavanja, prije svega na lokalnoj razini kako bi rješavali vrlo konkretne probleme s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koji njima život znače", rekla je među ostalim hrvatska predsjednica.
Premijer Srbije Vučić je u tom kontekstu dodao kako je predstavnicima hrvatske manjine, s kojima razgovori "nisu bili slatki", ponudio konkretna rješenja za neka njihove probleme. "Budućem gradonačelniku Subotice naložio sam da odmah asfaltira dvije glavne ulice u Tavankutu, a dogovorio sam i s predsjednikom vojvođanske vlade koji će u pokrajinskom proračunu morati planirati više novca za list Hrvatska riječ", naveo je Vučić te dodao kako će se pomaci u unapređenju položaju dviju manjina vidjeti vrlo brzo.
Vučić: "Pomaci će se vidjeti vrlo brzo"
"Ne moraju biti to spektakularni rezultati. Ne kažem da će Hrvati početi da obožavaju Srbe, niti da će Srbi mnogo voljeti Hrvate, i ne kažem da oko 5. kolovoza neće biti bezbroj problema u različitim izjavama i emocijama, ali sve što konkretno i zajednički napravimo  jedna ulica, jedan udžbenik, jedna slika to je veliki pomak, i dobar rezultat ovoga susreta", rekao je  Vučić. Dodao je da nisu pričali o tome kako će to izgledati pred njihovim glasačima, već da su se bavili bitnim stvarima. "Ti odnosi su kralježnica za dobre odnose u cijeloj regiji, ali i značajni za odnos prema EU-u. Napravili smo to potpuno sami, bez bilo čijeg naloga i pritiska", naveo je Vučić te ocijenio kako to govori da su i Srbi i Hrvati napredovali. Govoreći o nedavnim problemima vezanim za srbijansko otvaranje Poglavlje 23 u pregovorima s EU-om, predsjednica Hrvatske je rekla Hrvatska nema namjeru blokirati Srbiju na putu ka Europskoj uniji, već da želi da je vidi u EU-u, te da vjeruje da se takva situacija neće ponoviti.
Dodala je da će Hrvatska inzistirati na ispunjavanju svih kriterija, ali da se nada da će u budućnosti dvije zemlje imati snage porazgovarati bilateralno o svim pitanjima koja bi se mogla pojaviti u okviru pregovora, da se dogovore oko prijelaznih mjerila i raščiste dvojbe, prije nego što postanu europski problem.
Susret s hrvatskom zajednicom u Tavankutu
Susretom s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Dalju, zatim razgovorom u Tavankutu s Hrvatima koji žive u Srbiji hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić nastoje popraviti narušene odnose dviju država i potaknuti rješavanje otvorenih pitanja.
Za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i srbijanskoga premijera Aleksandra Vučića priređen je bogat doček u Tavankutu kod Subotice u kojem su se susreli s predstavnicima brojnih kulturnih udruga Hrvata. Razgledali su jedinstvenu izložbu naive u slamarskoj tehnici po kojoj je poznat taj kraj, a domaćini su im bili predstavnici Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva "Matija Gubec" u čijim je prostorijama postavljena izložba. Iza zatvorenih vrata razgovarali su s čelnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Od tog susreta puno očekuje Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratske zajednice Hrvata Vojvodine. On tvrdi kako je od 1961. broj Hrvata u Srbiji sa 180 tisuća smanjen na 58 tisuća. Broj im se, kaže Žigmanov, smanjivao intenzivnije nego što se smanjivao broj Srba u Hrvatskoj.
"Kada su u pitanju stvari koje određuju društveni, politički položaj, okvir djelovanja hrvatske zajednice, onda mislim da je nekoliko stvari u pitanju: prvo, isključeni su iz procesa donošenja odluka, drugo, slaba integriranost u srbijansko društvo, i na koncu, nesrazmjerna zastupljenost u tijelima uprave", objašnjava Žigmanov i ističe kako se raduju institucionalnom obliku komunikacije između najviših predstavnika državnih vlasti.

13433130_1290908784267820_911048714277885218_o.jpg