Grad Osijek čini sve što može u borbi protiv komaraca

Grad Osijek čini sve što može u borbi protiv komaraca Grad Osijek čini sve što može u borbi protiv komaraca
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Uz toplinski val koji je zahvatio istok Hrvatske, komarci u Osijeku i okolici ljudima dodatno zagorčavaju život. O tom su problemu danas u gradskoj upravi održali i konferenciju za novinare i najavili kako će činiti sve što je u njihovoj moći da se njihov broj smanji.

Velike količine oborina u svibnju, visoki vodostaji i poplavljen Kopački rit idealni su uvjeti za razmnožavanje komaraca što je dovelo do gotovo nepodnošljivoga stanja. Komarci će se tretirati jer Gradska uprava pokrenula je zaprašivanje cijeloga grada, a vozilima će se zaprašiti sve osječke ulice. Od učinkovitijeg avio tretmana ipak ništa: "Već desetak godina zabranjeno je aviotretiranje, kemijski tretmani su iznad naselja zabranjeni, a let na malim visinama je apsolutno nemoguć. Razlozi su u prvom redu hrvatsko zakonodavstvo, ali i zakonodavstvo EU. Dakle bespredmetno je o tome razgovarati i govoriti o zračnim tretmanima i tretmanima Kopačkog rita", rekao je Romano Kristić - pročelnik Uprvnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, a zamjenik gradonačelnika Boris Piližota dodao: "Maksimalno ćemo raditi tretmane dok god ima komaraca. Radit ćemo do gornjih granica s tim da moramo voditi računa i o zdravlju svih naših sugrađana i djece, jer ako se tu radi o otrovnim sredstvima, moramo i tu poštovati količine."

img_20190614_091401.jpg No i tretiranjima sa zemlje komarci se uništavaju samo na manjim područjima, a budući da dnevno jedinke prelete i više od kilometra, te da se za nekoliko dana očekuje nova generacija komaraca, u borbu protiv ovih krvopija trebale bi se uključiti i druge jedinice lokalne samouprave koje za to nemaju novca. Jedino je dakle rješenje larvicidno tretiranje u prvom redu poplavnih područja kraj Kopačkog rita: "Poslan je zahtjev za testiranja i ulazak na područje Kopačkoga rita za što smo dobili odbijenicu. Pozvana i je Vlada RH, pozvano je i Ministarstvo zdravlja, a pozvano je i Ministarstvo zaštite okoliša. Odgovor je dostavljen kako u proračunu novca za to nema, te kako su jasno definirane zakonske obaveze svih jedinica lokalne samouprave da za to same izdvoje novac", rekao je Kristić i dodao kako preko 60% jedinica lokalne samouprave u svojim proračunima nije osiguralo uopće sredstva za tretman komaraca bez obzira na tu zakonsku obvezu: "Ovako, izbjegavanjem larvicidnih tretmana komaraca na ovom poplavnom području, dočekivanje samo njih letača mi svake godine osiguravamo njima samo povećanje biološkog potencijala."

Ipak, u Gradskoj se upravi nadaju kako bi se u novu županijsku strategiju koja bi objedinila borbu protiv komaraca na cijelom području županije, uključila i država.

Romano Kristić o trenutačnom stanju i mogućnostima

Kristić o ograničenjima i dopuštenjima

Piližota o Općinama i Državi

Piližota apel