Grad Osijek osigurao besplatne softvere za poslovanje poduzetnika

Grad Osijek osigurao besplatne softvere za poslovanje poduzetnika Grad Osijek osigurao besplatne softvere za poslovanje poduzetnika
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Osječki poduzetnici od danas imaju na raspolaganju 1001 besplatnu licencu softvera, putem kojega mogu voditi financijsko poslovanje, statistiku poslovanja, kartice klijenata, putne naloge i GDPR evidenciju.

"Nakon ovogodišnjeg znatnog povećanja gradskih proračunskih sredstava za mjere poticanja i razvoja poduzetništva na području Osijeka, od danas krećemo i s ovim projektom koji olakšava početak svake poduzetničke priče naših Osječanki i Osječana", rekla je na konferenciji za novinstvo zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Grad time olakšava tvrtkama, obrtima ili zadrugama – ponajprije poduzetnicima-početnicima (start-up tvrtkama) i malim tvrtkama sa sjedištem u Osijeku – najosjetljiviji početak poslovanja, u čemu se mnogi teško snalaze s propisima.

"Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji financira besplatni softver namijenjen malim poduzetnicima i obrtnicima koji još uvijek vjerojatno vode svoje poslovanje na wordovima i excelima", rekao je predsjednik Gradskoga vijeća Željko Požega.

Poslovni subjekti sa sjedištem u Osijeku mogu se već danas javiti isporučitelju softvera – Brokenbyte, obrtu za informatičke djelatnosti – i zatražiti aktivaciju godišnje licence bez naknade. Prema riječima Krunoslava Risa iz tvrtke Brokenbyte, zahtjev za aktivaciju licence potrebno je potkrijepiti izvodom iz sudskog ili obrtnog registra kako bi se utvrdilo da poslovni subjekt ima sjedište u Osijeku. Korisnici mogu aktivirati licence do 31. kolovoza 2020, a trajanje pretplate počinje s danom aktivacije i traje godinu dana.

"Ključni motiv za ulazak u ovaj projekt povećan je broj novoosnovanih poslovnih subjekata na području Grada Osijeka. Prošle ih je godine bilo 891, a već u prvih osam mjeseci ove godine novostvorenih tvrtki je 628. Poduzetnicima-početnicima najviše treba pomoć u prvoj fazi njihovog poslovanja i zato smo se odlučili provesti ovu mjeru na koju se mogu javiti i mikro, odnosno male tvrtke koje posluju duže vrijeme, a nemaju adekvatan softver za svoje poslovanje", istaknuo je pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo.