Grad Osijek slavi 233. rođendan svečanom sjednicom i dodjelom priznanja

Grad Osijek slavi 233. rođendan svečanom sjednicom i dodjelom priznanja Grad Osijek slavi 233. rođendan svečanom sjednicom i dodjelom priznanja
Foto: HRT/Dario Vračević Foto: HRT/Dario Vračević
Foto: HRT/Dario Vračević Foto: HRT/Dario Vračević
Foto: HRT/Dario Vračević Foto: HRT/Dario Vračević
Foto: HRT/Dario Vračević Foto: HRT/Dario Vračević
Foto: HRT/Dario Vračević Foto: HRT/Dario Vračević
Foto: HRT/Iva Fijala Foto: HRT/Iva Fijala
Foto: HRT/Iva Fijala Foto: HRT/Iva Fijala

Foto: HRT/Dario Vračević

U povodu Dana grada u Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka, na kojoj su zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljene nagrade. .

Grb Grada Osijeka za životno djelo dodijeljeno je Zlati Živaković Kerže za jedinstven doprinos znanosti i istraživanju zavičajne povijesti.
Zlatnu plaketu „Grb Grada Osijeka” dobili su Vlado Guberac za izuzetan doprinos u području znanosti, Franjo Batorek za izuzetan doprinos kulturi grada i njegovanju tradicijske glazbe, Zvonimir Mitar za promicanje grada Osijeka i Republike Hrvatske u inozemstvu te Caritas Osijek za izuzetan doprinos u području socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti. Pečat Grada Osijeka dobili su Ivica Lučić, Joco Đukić, Vlado Grozdanić, Željko Barić, Udruga Bojna Frankopan, Gradski ogranak UHDDR-a, Konjički klub Osijek i Udruga Šokačka grana Osijek.
Otvarajući svečanu sjednicu, predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega istaknuo je kako je Osijek uvijek bio otvoren grad: "Nedvojbeno je to i danas, grad koji sustavno stvara pretpostavke za razvoj iznimnih znanstvenika, izvrsnih umjetnika, vrhunskih sportaša i uspješnih poduzetnika." Nabrojao je niz projekata - obnovljeni Trga Vatroslava Lisinskog i Stare pekare, koji se otvaraju danas, potpunu rekonstrukciju Tvrđe, najuspješnija urbana aglomeracija u zemlji, centar izvrsnosti, posebne pogodnosti za IT sektor, manifestacije koje Osijek čine prepoznatljivim odredištem kontinentalnog turizma.. "Svi ovi navedeni projekti nikome ne smiju biti ni razlog niti povod da se hvali stanjem u gradu, dok god postoji i jedan Osječanin ili Osječanka koji odlaze u svijet u potrazi za poslom ili boljim prihodima. Ali isto tako hitno se mora promijeniti iskrivljena medijska slika ovog prekrasnog grada, koji je vrlo sigurno i ugodno mjesto za život. Treba vrlo jasno reći da svi relevantni ekonomski pokazatelji već nekoliko godina nedvojbeno pokazuju gospodarski rast grada Osijeka, i to znatno više od svih ostalih gradova u županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji, pa i šire", rekao je Požega čestitajući sugrađanima Dan grada.
Capelli: "Završen strateški i marketinški plan turizma Slavonije"
Izaslanik predsjednika Vlade, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je završen strateški i marktetinški plan turizma Slavonije s planom brendiranja od 2019. do 2025. godine. 
"Na taj način imat ćemo vrlo konkretan i strateški dokument za iduće razdoblje kako bi se počelo ozbiljno raditi na brendiranju i kvaliteti. Imate sve parametre da se možete turistički valorizirati, ali tome treba kvalitetnije pristupiti", rekao je Cappelli te dodao kako će strategija službeno biti predstavljena u siječnju iduće godine na sastanku sa slavonskim županima i gradonačelnicima. Podsjetio je kako je kroz Vladin projekt "Slavonija" na istoku Hrvatske predviđeno uložiti 18,5 milijarda kuna, od čega je više od 11,5 milijarda već ugovoreno, a 575 milijuna kuna namjerava se uložiti u turističke projekte. Istaknuo je kako je zadovoljan aktivnostima u rješavanju pitanja pristaništa u Osijeku kako bi se kvalitetnije počeli baviti kruzing turizmom te je dodao kako su, u suradnji s osječkom Zračnom lukom, pred završetkom pregovori o uspostavi dviju zrakoplovnih linija Ryan Aira između Osijeka i Londona. "Mislim da ćemo dati jednu pravu potporu i financijsku i u turističkom povezivanju kako bi ovaj kraj bio valoriziran na pravi način. Vlada će poduzeti sve da one projekte koje smo potpisali u što kraćem roku realiziramo, da vidite da itekako razmišljamo o ovim krajevima, da želimo zaustaviti odlazak mladih ljudi i pokazati da za njih ovdje postoji budućnost", istaknuo je Cappelli.
Anušić: "Bez Osijeka ne možemo razvijati županiju ni istok Hrvatske"
Izaslanik hrvatske predsjednice i predsjednika Hrvatskoga sabora župan Ivan Anušić podsjetio je kako se, u suradnji s Gradom Osijekom, radi na izgradnji gospodarskog centra i novoga sajamskog prostora, vrijednog 300 milijuna kuna, a iduće godine očekuje se realizacija izgradnje regionalnoga distribucijskog centra za voće i povrće u Industrijskoj zoni Nemetinu. U pripremi je projekt izgradnje novoga osječkog Kliničkog bolničkog centra, vrijedan dvije milijarde kuna, koji će se provoditi u suradnji s Vladom kroz EU fondove. "Bez Grada Osijeka ne možemo razvijati Osječko-baranjsku županiju ni istok Hrvatske i nastojat ćemo da to tako i bude", poručio je Anušić.
Proslava Dana grada nastavit će se popodne otvorenjem obnovljenog Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi i negdašnje austrougarske vojne pekarnice, koja će biti Edukativni i informativni turistički centar mladih "Stara pekara". Vrijednost projekta je 62 milijuna kuna, od čega je 52 milijuna nepovratno iz EU. 

Ivan Anušić

Gari Capelli

Zlata Živaković-Kerže