Gradonačelnik I. Vrkić: "Ministre Liniću, pomozite OLT-u"

Gradonačelnik I. Vrkić: "Ministre Liniću, pomozite OLT-u"

gradonačelnik I. Vrkić i povjerenik D. Cicvarić. foto N. Knežević, Radio Osijek

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić uputio je otvoreno pismo ministru financija Slavku Liniću u kojem ga moli da svojim utjecajem pomogne u izbjegavanju stečaja tvrtke koja zapošljava devedesetak radnika i koja ima proizvodnu perspektivu. Grad je bio jamac i za odobravanje kredita HBOR-a, no nije realiziran, rekao je Vrkić koji je danas primio sindikalne povjerenike radnika te tvornice.

Predstečajna nagodba za Osječku ljevaonicu željeza i tvornicu strojeva, onako kako je to predložila njegova uprava, na  ročištu održanom prije tri dana u Regionalnom uredu Fine u Zagrebu nije dobila “zeleno svjetlo” vjerovnika, pa tako nije prihvaćen ni predloženi izmijenjeni plan tvrtkina financijskog i operativnog restrukturiranja. U OLT-u su se sastali članovi uprave i sindikata da bi razmotrili kako izbjeći stečaj.OLT je, naime, u postupku predstečajne nagodbe nastojao reprogramirati ukupan dug od oko 31,7 milijuna kuna, od kojih oko 29 milijuna kuna prema Ministarstvu financija - Poreznoj upravi, te je predložio 70 posto njegova otpisa (55 glavnice i ukupne kamate), a tako da se preostali dug u iznosu od 8,7 milijuna kuna namiri u roku od tri mjeseca. Za ostale vjerovnike (dobavljače) prema kojima OLT ima dug u iznosu od oko 2 milijuna kuna, predložen je otpis 50 posto potraživanja i namirenje preostalog duga u roku od 90 dana. Prijedlog je, naime, bio da se od ukupno utvrđenih obveza OLT-a u iznosu od 31,7 milijuna kuna otpiše iznos od 21,7 milijuna kuna. Protiv takvog prijedloga jučer je na ročištu glasovalo 95,36 posto vjerovnika, dok je za prijedlog bilo samo 4,64 posto vjerovnika. U postupku predstečajne nagodbe i utvrđivanju tražbina ne postoje obveze prema radnicima ni drugih obveza koje je dužnik (OLT) dužan ispunjavati u bilo kojem drugom obliku.

http://www.smh.hr/wp-content/uploads/2013/12/OLT-Osijek.jpg

OLT bi u zakonskom roku trebao u stečaj, a uprava i sindikati kažu da će poduzeti sve da ne nestane još jedna nekad ugledna osječka tvrtka, da 90 radnika ne ostane bez posla i da su spremni i na prosvjede pred nadležnim ministarstvom u Zagrebu.