Gradonačelnik I. Vrkić u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark

Gradonačelnik I. Vrkić u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark Gradonačelnik I. Vrkić u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark

foto: HRT/Mirta Milas

Centar Ivan Štark već je 4. godinu u programu koji provodi s Gradom Osijekom "Osigurajmo im jednakost". Vrlo je značajan jer učenicima s višestrukim teškoćama omogućava da imaju svoje pomoćnike u nastavi.

Puno to znači i za ostalu djecu i za razred u cjelini, jer su asistensti velika pomoć i tom djetetu i učiteljima koji provode nastavu. Tako se učitelj više može posvetiti individualnom radu, a dijete koje ima pomoćnika može potpunije sudjelovati u radu u razredu, rekla je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" Edith Lemahl.

Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u ovoj će školskoj godini pohađat će 202 polaznika u 33 razredna odjela, od toga osam razreda, dvadeset i dvije odgojno obrazovne skupine i tri skupine odraslih korisnika u sklopu poludnevnog boravka.

Centar je od ove godine bogatiji za 505 četvornih metara novih prostora u kojima će se provoditi odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad za četrdesetak učenika u osam odgojno-obrazovnih skupina u dvije smjene. No, dobivanjem novoga prostora, smanjen je parkirališni prostor (tih 505 četvornih metara) pa postoje problemi s izlaskom u dvorište i igrom na otvorenom prostoru jer se ispred Centar odvija veliki promet. Jako puno roditelja dovozi svoju djecu u školu individualnim prijevozom, centar posjeduje dva školska kombija kojima se djeca prevoze u Osijeku te jedan kombi prijevoznika kojima se djeca dovoze iz drugih mjesta (Belišća, Valpova, Bizovaca). Centar ima i dva školska autobusa te je svakodnevno na parkiralištu velika gužva. Naravno da to ugrožava zdravlje i život naših učenika, rekla je ravnateljica Edit Lemal i pozvala roditelje da obrate pozornost na kretanja u dvorištu i na parkingu, jer su to kritična mjesta i postoji velika opasnost od ozljeda učenika. Ravnateljica Lemahl predložila je gradonačelniku Ivanu Vrkiću da se parkiralište izgradi na parceli koja je tik uz postojeću zgradu.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako nije slučajno došao u Centar Ivan Štark prvi dan škole. Želio je, dodao je, pokazati koliko je Gradska uprava osjetljiva na djecu i korisnike s poteškoćama u razvoju: "Prošle smo godine uložili nekih 3-4 milijuna kuna, povećali prostor  centra za 505 četvornih metara i omogućili da veći broj naše djece i odraslih do 21 godinu s poteškoćama u razvoju imaju bolje uvjete i integraciju".

Dodao je kako u ovoj školskoj godini u prve razrede osječkih osnovnih škola kreće 720 prvašića te smatra kako su stvoreni još bolji uvjeti za osnovnoškolsko obrazovanje. Ukupno se ulaže u osnovnu školu oko 25 mlijuna kuna, od toga sam Grad oko 10 milijuna kuna.  

   

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić

Roditelj i učiteljica iz Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark