Gradska liga protiv raka među najaktivnijima u Hrvatskoj

Gradska liga protiv raka među najaktivnijima u Hrvatskoj Gradska liga protiv raka među najaktivnijima u Hrvatskoj
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Glavna je zadaća Hrvatske lige protiv raka educirati stanovništvo o mogućnostima ranog otkrivanja najčešćih sijela raka radi čega se provodi nekoliko nacionalnih programa, a osječki je ogranak lige u u tome među najaktivnijima u Hrvatskoj, istaknuto je na prijamu u gradskoj upravi.

Osječki gradonačelnik Ivana Vrkić razgovarao je s predsjednikom Hrvatske lige protiv raka Damirom Eljugom i predsjednikom Gradske lige protiv raka Neđeljkom Kneževićem kojima je zahvalio na javnozdravstvenoj ulozi koju obavljaju i svemu što liga 52 godine čini na prevenciji bolesti i edukaciji stanovništva.

Knežević je istaknuo kako je osječki ogranak osnovan među prvima u Hrvatskoj te zahvalio gradonačelniku i gradskoj upravi na snažnoj potpori u provedbi aktivnosti lige kojima građane žele upozoriti na važnost redovitih pregleda kako bi se rak otkrio u ranoj fazi kada je lakše izlječiv.

"U Hrvatskoj godišnje od zloćudnih bolesti, nažalost, oboli oko 25 tisuća osoba, a umire ih oko 14 tisuća, što govori o tome koliko je velika zadaća pred nama. Stopa mortaliteta je visoka, ali nas raduje da bilježimo pad broja umrlih žena od najčešćeg sijela među ženskom populacijom – raka dojke. Ta brojka više nije preko tisuću jer podaci govore o 853 umrle žene, što je značajan pad", istaknuo je Eljuga. Upozorio je i kako je među muškom populacijom najčešći rak pluća i bronha te ponovno pozvao pušače da se pokušaju osloboditi te po zdravlje štetne navike. Usto, kad je o istoku Hrvatske riječ, pojavnost raka debelog crijeva češća je nego u priobalju, što se pripisuje većem korištenju određenih začina, ali i stresu.