Gradsko vijeće o nepotizmu, proračunu...

Gradsko vijeće o nepotizmu, proračunu...

Sjednica Gradskog vijeća grada Osijeka, na kojoj se nalazi četrdesetak točaka dnevnog reda, među kojima je i analiza izvršenja proračuna za prošlu godinu, danas je počela stankom od deset minuta koju je zatražio predsjednik kluba vijećnika HDSSB-a Krešimir Bubalo.

Povod su, kako je rekao, nove informacije o nastavku političke trgovine vladajućih. "Skandalozno je da u Gradskom vijeću imamo kraljicu nepotizma - a to je Silvija Dološić koja je nakon brata u gradsku tvrtku zaposlila i sebe", rekao je Bubalo i istaknuo kako je gradska vijećnica, laubristica Silvija Dološić „glavna dobitnica na lutriji u Gradskome vijeću“, jer je prije nekoliko dana u Javnu vatrogasnu postrojbu grada Osijeka zaposlen njezin brat, a ona je dobila posao u Zavodu za urbanizam. „Gradski vijećnik ne treba sisati proračun grada Osijeka, nego upravo treba ponosno raditi svoj posao“, rekao je Bubalo i pozvao Dološić da podnese ostavku. "Očekujem da se očituje i zamjenik predsjednice laburista, gospodin Pecnik, koji je često govorio o moralu, a i kolegica se bavi ljudskim pravima i borbom protiv diskriminacije", nastavio je HDSSB-ovac Bubalo. 
dolusic.jpgSilvija Dološić opovrgnula je Bubalove optužbe rekavši kako je njezin brat 15 godina radio kao dobrovoljni vatrogasac, a na svoje mjesto u nadzornom odboru javne vatrogasne postrojbe je dala ostavku upravo kako ne bi došlo do sukoba interesa, jer se njezin brat prijavio za radno mjesto u toj ustanovi. Što se tiče njezinoga novoga posla u Zavodu za urbanizam gdje je zaposlena kao pravnica, istaknula je kako je posao dobila samo na tri mjeseca i to kao zamjena za dvije pravnice koje su trenutačno na bolovanju. Prozvala je Bubala za zapošljavanje svoje rodbine u brojnim gradskim poduzećima i istaknula kako je on posljednji koji bi mogao bilo koga prozivati za nepotizam i političku trgovinu radnim mjestima. Do sada je radila isključivo na određeno, jer, kako je rekla nije htjela pristupiti HDSSB-u za što su je vrbovali iz stranke.
Na kraju je Bubalu, prilično ironično, odgovorio i gradonačelnik Ivan Vrkić: „Mi smo – i tu zahvaljujem HDSSB-u – u Osječke ljekarne zaposlili gospodina Karla Šatvara, Danijelu Lovoković i Ivicu Završkog u Županiju. Neću dalje nabrajati, jer nisu ljudi krivi za to što netko vodi krivu politiku i proziva druge. To vam je – ispričavam se građanima Osijeka na prejakim riječima, ali ne i HDSSB-u – kao da Adolf Hitler govori o ljudskim pravima“, rekao je Vrkić i predložio Silviji Dološić da da otkaz, ali nakon što to učine Šatvar, Lovoković i Završki.


Vijećnici gradskoga vijeća Grada Osijeka s 19 glasova za i 16 protiv prihvatili su danas godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada Osijeka za 2014. godinu, uz već uobičajene primjedbe oporbenih stranaka. 
Krešimir Bubalo je tako napomenuo da se prema proračunu ponaša kao da je švedski stol, a članovi HDSSB-a nisu ga podržali, jer se i u ovoj godini izrazito slabo puni. Bubalo je s govornice prozvao Vladu da pomogne Gradu u borbi protiv komaraca, a gradonačelnika Vrkića je prozvao kako je premalo učinjeno za zaštitu građana od njihove najezde, pa se tako prošle godine dogodilo da smo imali čak i treću generaciju komaraca. Protiv Izjvešća o proračunu bili su i članovi GOGE i HSP AS, posebice jer smatraju kako je i njegova preraspodjela dijelom kriva za odlazak mladih iz Osijeka. S druge pak strane, umirovljenici su istaknuli zadovoljstvo učinjenim za građane treće životne dobi.

S gotovo istim omjerom kao i o proračunu (s 19 glasova za i 16 protiv) vijećnici gradskoga vijeća Grada Osijeka izglasali su i većinu ostalih 40-ak točaka dnevnoga reda koje su se odnosile na izvješća o poslovanjima gradskih tvrtki, ustanova i tvrtki koje su na neki način sudjelovale u prihodima ili rashodima proračuna Grada Osijeka u 2014. godini.

Bubalo o nepotizmu Dolušić

Vrkić odgovara Bubalu

Prilog Krunoslava Inhofa o Sjednici GV-a