GV Vukovara: prazni stanovi i "nepostojeći" stanovnici

GV Vukovara: prazni stanovi i "nepostojeći" stanovnici

fotografija HRV

Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara usvojeni su planovi i programi rada za dječje vrtiće, izmjena statuta vukovarskog muzeja te je imenovano kulturno vijeće grada Vukovara i pokrenut postupak izbora članova Gradskog savjeta mladih.

gvv.jpeg

Donesena je i odluka o mjestima i uvjetima trgovine na malo izvan prodavaonice čemu su se usprotivili oporbeni vijećnici ustvrdivši da će to narušiti i tako lošu socijalnu i ekonomsku stvarnost Vukovaraca koji se bave takvom prodajom. Naglasak je stavljen na prodaju praktički na ulici u Borovu naselju, a  zamjenica gradonačelnika Marija Budimir je podsjetila da svi građani koji se bave istom djelatnošću, u ovom slučaju prodajom, trebaju imati iste uvjete poslovanja. Obećala je kako će gradske službe do kraja prosinca izraditi nove mjere za poslovanje u Tržnom centru koje će prodavači lakše moći ispuniti. Na aktualnom satu Vijeća postavljeno je ukupno 17 pitanja vijećnika, a rasprave koje su počesto prerastale u neugodnu i neprimjerenu komunikaciju dobrim su dijelom bile vezane za smjenu direktora Hrvatskog radija Vukovar što je obrazloženo nezadovoljstvom uređivačkom politikom Kuće.

zgrada-hrv.jpg

Gradonačelnik Penava je ustvrdio da bivši direktor nije imao njegovo povjerenje kao skupštine društva te da je on imao pravo imenovati direktora i od te odluke neće odstupiti. Često se spominjala stambena problematika u gradu za čije dugogodišnje nerješavanje gradonačelnik Ivan Penava optužuje Državu i traži da se rješavanje problema prebaci na razinu grada i on je uvjeren da bi se problem riješio u roku godine dana.

 

Upravo zbog velikog broja praznih stanova koji su samo papirnato dodijeljeni nekim stanarima, gradonačelnik tvrdi kako nema razloga za gradnju novih stambenih jedinica u Vukovaru. Osim o stanovima burna je bila rasprava i o gospodarstvu za koje već svi znamo da je katastrofalno, a vijećnicu SDP-a Biljanu Gaća je zasmetalo što je gradonačelnik u jednom intervjuu izjavio da je Vukovar „jadan i bijedan“ ističući da na taj način neće privući već odbiti potencijalne investitore. "Više bih volio reći da smo u ekspanziji, da posla imamo napretek, ali to je bila politika koja se vodila prošlih godina, a mi samo tonemo", odgovorio je Penava.

      vukovar_dunav_min-kulturehr.jpg

On je naglasio da Grad pokušava doći u posjed postojećih hala u gospodarskoj zoni kako bi ih mogao ponuditi potencijalnim investitorima jer njih hale najviše zanimaju. Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić najavio je skoro održavanje tematskih sjednica na kojima će se raspravljati o stambenoj problematici i nepostojećim stanovnicima grada na Dunavu. Uz ove tematske sjednice u idućih mjesec i pol dana Gradsko vijeće će odlučivati i o rebalansu gradskog proračuna te o proračunu za iduću godinu. Današnja je sjednica počela minutom šutnje za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu na koju je pozvao Gavrić. On je naglasio kako tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nema mjesta politikanstvu te da očekuje dostojanstveno sudjelovanje u obilježavanju svih koji odluče doći u Vukovar ovih dana. 

/tekst HRV/