HDSSB protiv ovakvih ustavnih promjena

HDSSB protiv ovakvih ustavnih promjena

Konačan nacrt promjena Ustava je nejasan i nedorečen i HDSSB ih takve neće podržati i traži odgodu glasovanja do 15. siječnja.

Na izvanrednoj konferecniji za novinare, predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je naglasio da situacija oko ustavnih promjena nije  sazrela za glasovanje zbog mogućnosti različitoga tumačenja i nejasnoća te da treba još malo vremena za raspravu. Vladajući su u promjene uši sa figom u džepu, a HDSSB  ne želi biti dio zakulisnih igara Kukuriku koalicije i HDZ-a već će glasovati prema svojim stajalištima i  na dobrobit hrvatskih građana, kaže Šišljagić i dodaje kako se do 15. siječnja može provesti kvalitetna rasprava  o spornim pitanjima, od tzv. "lex Parković" do referenduma i manjinskih prava  do nužnosti novog racionalnijeg teritorijalnog ustroja Hrvatske. Ponovio je kako nema bianco ruku zastupnika HDSSB-a u Saboru i one neće glasovati "za" ukoliko predložene promjene ostanu ovako definirane. Šišljagić je poručio kako njegova stranka i njezini zastupnici ne žele ishitrene, ustavne promjene pod svaku cijenu, istaknuvši kako nije siguran imaju li vladajući dovoljno zastupničkih ruku u Saboru za izglasavanje ustavnih promjena bez glasova HDSSB-ovaca. Ne pristajemo ni na kakvu trgovinu, nema zaplotnjačkih dogovora ili unaprijed danih jamstava Zoranu Milanoviću, Josipu Leki ili bilo kome iz redova vladajućih. Nikakav pritisak Uskoka ili nekoga drugoga ne može utjecati na kompromisna rješenja na koja bi HDSSB pristao, koji bi štetio nacionalnim interesima, poručio je Šišljagić. 

Leko je iznenađen

Iako je izvanredna saborska sjednica sazvana prije svega radi promjena Ustava, neizvjesno je hoće li se o tome ovoga tjedna uopće raspravljati, nakon što su HDSSB-ovci zatražili da se odlučivanje odgodi do siječnja, a bez njihovih zastupnika nema potrebnog 101 glasa za izmjenu Ustava. 

Naglu promjenu HDSSB-ova stajališta nisu očekivali zastupnici drugih stranaka, a ni predsjednik Sabora Josip Leko. Prenosite mi vijesti, komentirao je informacije o HDSSB-ovu odustajanju od ustavnih promjena.Podsjetio je da se ustavne promjene u Saboru donose dvotrećinskom većinom.Drugim riječima, ako je netko od sudionika koji su bili u procesu kreiranja ustavnih promjena tražio da se odgodi njihovo donošenje ili odbio, tražit ćemo ili da pošalje razloge zašto, ili da nastavi pregovore ili da se odgodi rasprava o tome, rekao je Leko novinarima. Dodao je kako se nada da će HDSSB reagirati u skladu sa standardima koji vrijede u Saboru.Tada ćemo vidjeti kada, što, tko i kako, dodao je.


šišljagić- ustavne promjene