HDZ danas bira lokalna vodstva

HDZ danas bira lokalna vodstva HDZ danas bira lokalna vodstva

Foto: Davor Lončarić

Članovi HDZ-u danas na unutarstranačkim izborima biraju nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija stranke te zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a, najavljeno je iz te stranke. .

Predsjednik osječkog HDZ-a i gradonačelnik Ivan Radić glasovao je u stranačkim prostorijama u Osijeku. Izjavio je kako je osigurana demokratičnost glasovanjem po sistemu jedan član-jedan glas. Očekuje "svijetlu budućnost stranke nakon povijesne pobjede u Osijeku na posljednjim izborima:. Radić u Osijeku, kao i Ivan Anušić u Osječko-baranjskoj županiji nemaju protukandidate na stranačkim funkcijama. Oko 2.500 članova stranke u Osijeku birat će Radićeve zamjenike, a kandidati su Josip Škorić, Josip Mihaljević i Nataša Tramišak. Za zamjenike Ivana Anušića na čelu HDZ-a Osječko-baranjske županije kandidirali su se Tomislav Rob, Krešimir Kašuba, Marin Mandarić i Ivan Radić. 

Redoviti unutarstranački izbori održavaju se sukladno odluci Nacionalnog vijeća HDZ-a od 12. srpnja 2021.

Više od 200 tisuća članova stranke će po načelu, jedan član – jedan glas, na 567 biračkih mjesta birati predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a, kažu iz stranke. Ukupno se natječe 658 kandidata.

Najviše biračkih mjesta ima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 56, a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji – deset, jer imaju i najmanje organizacija. U gradu Zagreb je 17 biračkih mjesta.

Unutarstranački izbori se, sukladno epidemiološkim mjerama, održavaju od 8 do 19 sati. Drugi krug stranačkih izbora, ondje gdje bude trebalo, održat će se 24. listopada.

U skladu sa Statutom HDZ-a lokalne organizacije stranke do županijske razine moraju održati izbore u roku od šest mjeseci od lokalnih izbora.