HDZ i djelatnici protiv pripajanja Ljekarne Đakovo

HDZ i djelatnici protiv pripajanja Ljekarne Đakovo

Đakovački HDZ danas je na korzu ispred ljekarne novinarima iznio svoje protivljenje najavljenom pripajanju Ljekarni Đakovo Ljekarnama Osječko-baranjske županije, kako bi se ubuduće trebala zvati ta ustanova. Tom pripajanju protive se i djelatnici đakovačke ljekarne. Đakovački gradonačelnik traži da sjedište takve ujedinjene ljekarne bude u Đakovu.

“Zašto gradonačelnik Zoran Vinković ne želi preuzeti Ljekarne Đakovo koje imaju sve pozitivne reference u svom prostoru i mogu puniti sa dobiti gradski proračun? Ne kupuje li on svojom neaktivnošću i sa čudnom svitom koja ga podržava svoj budući mandat u Saboru”, pitanja je koje je na konferenciji za novinare iznio Perica Kovačić. Iz HDZ-a podsjećaju da su Ljekarne Đakovo najstarije u Osječko-baranjskoj županiji, da pozitivno posluju, te da rade u vlastitim prostorima. “Zašto vjerovati Županiji da će dobro gospodariti s ponuđenim modelom kada se zna kako su se brinuli o đakovačkom rodilištu, kojemu je vlasnik i osnivač također županija”, podsjeća Kovačić. HDZ od županijskih čelnika traži da “maknu svoje političke uhljebe s leđa Ljekarni i tako im pomognu da posluju s još većom dobiti koja bi mogla puniti gradsku blagajnu”.

Kako javlja Radio Đakovo, protiv najavljenog pripajanja đakovačkih ljekarni je i 27 djelatnika. Svjesni su da bi se najavljeno dopuštanje prodaje lijekova i izvan ljekarni smanjiti njihov promet, ali poslovanje Ljekarne Đakovo ne može dovesti u pitanje, jer će, vjeruju, većina građana lijekove kupovati u ljekarnama, uz stručne savjete. “Stav je djelatnika da bi Ljekarna trebala ostati ovakva kakva je sada, odnosno županijska, ali bez pripajanja bilo kome. Djelatnici savjesno obavljaju svoj posao, dežurstva se odvijaju nesmetano, a mislim da pučanstvo može biti zadovoljno razinom usluge koja im se pruža u Đakovu i Đakovštini, dok bi se pripajanjem ta usluga sigurno smanjila, pa bi bilo najbolje da sve ostane kako je i bilo dosada”, prenosi stav svojih kolegica i kolega jedna od djelatnica.
Gradonačelnik Zoran Vinković u posebnoj je izjavi ponovio stav Grada, odnosno Gradskog vijeća o najavljenom pripajanju Ljekarni Đakovo, o čemu će se sutra raspravljati na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije.
“Tražimo da ravnatelj ili zamjenik ravnatelja buduće ustanove, čije sjedište treba biti u Đakovu, bude s područja Đakova, da dobit ljekarni s ovoga područja mora ostati ovdje, da se ne smanjuje broj radnika, te da se nekretnine ne mogu otuđiti u slučaju razdvajanja”, ponovio je gradonačelnik.
Isto tako, kako je pojasnio, Grad Đakovo bez prave analize poslovanja u novim uvjetima, ne može ući u vlasništvo Ljekarni Đakovo, konstatirao je gradonačelnik u svojoj izjavi uoči sutrašnje sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije na kojoj bi se trebalo odlučivati o pripajanju Ljekarne Beli Manastir i Ljekarne Đakovo Ljekarnama Osijek.