HDZ neće podržati prijedlog proračuna Grada Osijeka za 2020. godinu

HDZ neće podržati prijedlog proračuna Grada Osijeka za 2020. godinu HDZ neće podržati prijedlog proračuna Grada Osijeka za 2020. godinu
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Prijedlog proračuna Grada Osijeka za 2020. godinu, o kojemu će se raspravljati u petak na sjednici Vijeća Grada Osijeka, HDZ neće podržati - rekao je na konferenciji za novinare predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić.

img_20191128_100408.jpg "Proračun za iduću godinu većinom se svodi na subvencije gradskih poduzeća koja ne posluju dobro, nije razvojan, nema poticanja gospodarstva i pronatalitetne politike, a najavljena su i nova kreditna zaduženja i to za projekte poput Poslovno-kulturnog centra Eurodom ili oborinske odvodnje za Gospodarsku zonu Nemetin koji se, zbog nerada gradske uprave, ne financiraju iz EU sredstava", rekao je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a grada Osijeka Ivan Radić i dodao: "Hrvatska demokratska zajednica takav proračun ne može podržati ponajprije zbog novih kreditnih zaduženja koja će na kraju 2020. godine, po sadašnjem prijedlogu, ukupno iznositi 249 milijuna i 100.000 kuna što smatramo da je previše. Novim proračunom se predlaže kreditno zaduženje u iznosu od 91 milijun i 500.000 kuna, a mi smatramo da, ako se već kreditno zadužujemo, da to mogu biti samo zaduženja vezana uz sufinanciranje projekata iz Europske Unije", rekao je Radić.

Za proračun Grada Osijeka 2020. godine HDZ će putem predsjednika Kluba vijećnika u osječkom Gradskom vijeću Željka Kovačevića predložiti ulaganja u izradu projektne dokumentacije za nekoliko prometnih projekata: Izgradnju rotora s pješačkim pothodnikom na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice, izgradnju kružnog toka na križanju Vukovarske i Svačićeve ulice, izgradnju pothodnika ispod pruge na Vukovarskoj ulici, izgradnju nove Remize i spajanje tramvajske pruge od Zelenog polja do Bikare: "Izrada projektnih dokumentacija za nova prometna rješenja koštala bi 3,7 milijuna kuna, a za njihovu bi se realizaciju iz EU fondova moglo povući 155 milijuna kuna, ali samo ukoliko bi Grad na vrijeme imao spremne projekte kako bi se javio na natječaje", rekao je Radić i dodao kako će HDZ imati i nekoliko prijedloga kojima bi se unaprijedila pronatalitetna politika: "Prijedlog će biti povećanje naknade za novorođenu djecu s 2.000 na 5.000 kuna, izgradnja novih i uređenje nekolicine vrtića koji nisu u najboljem stanju". U osječkom HDZ-u smatraju i kako bi Grad morao više uložiti u Advent (ovogodišnji Advent Grad će koštati milijun kuna) kako bi bio prepoznatljiviji i privukao turiste "a njegovu organizaciju prepustiti Turističkoj zajednici umjesto davati njegovu organizaciju u koncesiju na koju se na kraju nitko ne javi pa se nešto organizira navrat-nanos", rekao je Radić.

Na konferenciji za novinare izrazio je i žaljenje što Grad Osijek pune dvije godine nije raspisao natječaj za obnovu tramvajski infrastrukture: "Još 2017. godine na sjednici Vlade koja je bila u gradu Osijeku potpisan je ugovor za kompletnu obnovu tramvajske infrastrukture vrijednosti 250 milijuna kuna koja bi se 100% financirala od strane države. Mi dvije godine nakon toga nemamo raspisan natječaj. Znači gradu Osijeku država daje 250 milijuna kuna za obnovu tramvajske infrastrukture, a Grad Osijek u dvije godine nije u stanju raspisati natječaj. Još je gora stvar što na obnovu infrastrukture čeka 24 tramvaja u vrijednosti od 360 milijuna kuna, a koji ne mogu doći dok se tramvajska infrastruktura ne obnovi", rekao je Radić.

Na novinarske upite hoće li osječki HDZ "rušiti" predsjednika Gradskog vijeća Željka Požegu, zbog činjenice da je jedan od savjetnika predsjedničke kampanje Miroslava Škore, Ivan Radić je rekao: "Mi nismo rušilački faktor u ovom gradu. Mi ovom gradu želimo dati dinamiku, želimo dati tempo svojim inicijativama. A što se tiče proračuna naš stav je vrlo jasan i čvrst. Nismo ni protekla dva proračuna podržali, a niti ovaj ne smatramo da je dobar. A imaju li oni većinu ili nemaju u Vijeću, te hoće li uspjeti izglasati proračun to je pitanje za njih. Ja smatram da za naše prijedloge koje ćemo dati za proračun treba glasati svih 37 vijećnika u Gradskom vijeću jer ako će neko od vijećnika odbiti 5.000 kuna za novorođeno dijete, ako će netko od vijećnika odbiti spajanje pruge od Bikare do Zelenog polja, ako će neko biti protiv podvožnjaka na Vukovarskoj ili će biti protiv toga da se Advent učini prepoznatljivijim, to ide njemu na dušu i onda oni mora objasniti zašto to odbija", rekao je Radić i time najavio vrlo zanimljivu raspravu na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka u petak od 9 sati.