HDZ-u i SDP-u najviše mandata, Mislav Kolakušić iznenađenje izbora

HDZ-u i SDP-u najviše mandata, Mislav Kolakušić iznenađenje izbora

Hrvatska je treći put na izborima odabrala svoje zastupnike u Europskom parlamentu. Nakon prebrojanih 99,88% glasova raspodjela izgleda ovako: HDZ osvaja 4 mandata, kao i SDP. Po jednog zastupnika imat će Suverenisti, Lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

HDZ je osvojio najviše - 22,72%, SDP je bio drugi s 18,71%. Suverenisti su na 8,51%, lista Mislava Kolakušića 7,89%, Živi zid je osvojio 5,66%, a Amsterdamska koalicija 5,19%.
Dakle, za zastupnike u Europskom parlamentu izabrani su Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz HDZ-a, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković iz SDP-a, nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego iz Amsterdamske koalicije.
Povećala se izlaznost u odnosu na prošle europske izbore održane u našoj zemlji. Na birališta je izašlo29,85% birača. Kada smo prošli put birali hrvatske zastupnike za Europski parlament 2014. izlaznost je iznosila 25,24%Najveća izlaznost bila je u Gradu Zagrebu te Karlovačkoj i Istarskoj županiji. Pojačani odaziv zabilježen je na biralištima izvan zemlje, posebno u Bosni i Hercegovini te Srbiji.
Prve reakcije 
Iza ponoći u stožeru HDZ-a okupljenima se obratio predsjednik stranke Andrej Plenković: "HDZ je na izbore išao samostalno i mislim da je to bila ispravna i dobra odluka. Na ovim izborima dogodila se velika disperzija glasova, veliki broj listi gdje su se svi angažirali da privuku određeni broj birača. U takvim okolnostima HDZ-u je tisuću i nešto glasova nedostajalo za peti mandat. S te strane mogu reći da nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan s time da smo išli samostalno, da smo osvojili 4 mandata i da će naši zastupnici nastaviti raditi posao u provedbi naših europskih ambicija", rekao je vodeći čovjek HDZ-a.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zahvalio je pojedinačno kandidatima s liste, kao i ostalim članovima SDP-a, kako kaže na izvrsno odrađenom poslu."Pokazali ste odgovornost, odlučivali ste o sudbini naše zemlje u Europskoj uniji. Posebno se moram zahvaliti svim građanima naše zemlje koji su dali povjerenje našoj listi, koji su dali glas ta za ravnopravnu Hrvatsku, za SDP, svima koji ste porepoznali našu borbu za čovjeka", poručio je između ostalog Bernardić
"Nastavljam sa svojim poslom, a ovog puta ću uzeti i poljoprivredu, jer vidim kako građani javljaju da tu ima puno problema", rekla je Ruža Tomašić, te dodala kako nije očekivala da će biti treća politička opcija.

Iznenađenje izbora Mislav Kolakušić ulazi u Europski parlament. Sinoć se nije obratio medijima, poručio je da je s obitelji. Živi zid s čije liste u parlament ulazi Ivan Vilibor Sinčić nije organizirao praćenje rezultata s medijima, ali su se obratili pratiteljima na Facebooku: "Od naših početaka do danas, nekih 8 godina, dugo nam je trebalo da postanemo parlamentarna stranka, a sada smo postali i europarlamentarna stranka i to nam je jedan od najznačajnijih uspjeha koje smo postigli", izjavio je Ivan Vilibor Sinčić.Sada, kaže, slijedi ono što su najavljivali - "početak potpune demontaže korumpiranog bankarskog, političkog, uhljebičkog sustava".
IDS-ovac Valter Flego ovako je komentirao činjenicu da je Amsterdamska koalicija uspjela prijeći izborni prag i ući u Europski parlament: "Takav rezultat u kontekstu trendova u hrvatskoj politici nešto je nevjerojatno, nevjerojatno je dobro imati osjećaj da smo dobili mandat u EP, kada vidimo koliko jačaju populističke stranke i desnica. Ali mi ćemo reći 'ne' tome",poručio je.