HEP donira za energetsku obnovu - sredstva i osječkim osnovnoškolcima

HEP donira za energetsku obnovu - sredstva i osječkim osnovnoškolcima

Hrvatska elektroprivreda potpisala je ugovor o donaciji milijun kuna za izvedbu projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za pet ustanova javnog sektora. Među njima je i Osnovna škola Frana Krste Frankopana iz Osijeka.

Donaciju za izvedbu projekata poboljšanja energetske učinkovitosti dobili su Osnovna škola Fran Krsto Frankopan iz Osijeka, Dječji vrtić Cvrčak - Sv. Anto Prugovo iz Klisa, Katolička osnovna škola i Katolička gimnazija iz Požege, Dječji vrtić Dugo Selo - područna jedinica Lukarišće i Dječji vrtić Cvrčak iz Solina. 
ZelEn je, rečeno je na uručivanju donacije, električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, a namijenjena je kupcima HEP Opskrbe koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje i brigu o okolišu.
Prema riječima predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića kupci tog HEP-ova proizvoda neke su od najjačih hrvatskih tvrtki. Od prodaje ZelEna, HEP Opskrba za svaki prodani megavatsat 1,5 kunu odvaja u fond iz kojega se realiziraju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za potrebe ustanova javnog sektora koji skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva poput vrtića, škola i domova.
Jukić je kazao kako ZelEn jasno simbilizira smjer u kojem se kreće suvremena energetika i poslovanje energetskih tvrtki. Dosad je kroz navedeni projekt prikupljeno oko 1,5 milijuna kuna, a u utorak je dodijeljena druga donacija.
Prvi donirani projekt energetske učinkovitosti, vrijednosti 400 tisuća kuna, lani je išao lovranskom Dječjem domu Ivane Brlić Mažuranić.
"Zelena energija koju HEP danas isporučuje kroz HEP Opskrbu i druga društva, prvenstveno je dobivena iz hidroelektrana. Ciklus revitalizacije hidroelektrana HEP-a započeo je 2007. godine, u što ćemo do 2023. uložiti gotovo 3,2 milijarde kuna", rekao je Jukić. Dodao je i da ove godine nije dobra "hidrologija", no da se HEP s time uspješno nosi.
Državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Katica Prpić rekla je da će predstavnici ustanova koji su dobili donaciju novac prikupljen budućim manjim računima za energiju moći preusmjeriti na druge projekte. Istaknula je i kako će se u sljedećih 18 mjeseci krenut s energetskom obnovom 223 vrtića, škola i fakulteta i učeničkih domova vrijednosti radova 781 milijuna kuna od čega će 348 milijuna kuna  biti bespovratna sredstva EU fondova. 
Prema riječima državnog tajnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike Maria Šiljega, energetska učinkovitost ključ je rješenja većine energetskih problema. 
"Novca iz EU fondova ima dovoljno; samo za područje energetske učinkovitosti imamo na raspolaganju 511 milijuna eura, 211 milijuna eura za javne zgrade, 100 milijuna eura za obiteljske kuće i višestambene objekte, 100 milijuna eura za toplinarstvo i javnu rasvjetu, te 100 milijuna eura za industriju", istaknuo je Šiljeg.