Herojsko srce Juga 2

Herojsko srce Juga 2 Herojsko srce Juga 2

foto: Davor Lončarić

Ponovnim otkrivanjem Herojskog srca branitelja i stanovnika Juga 2 danas je počelo trodnevno obilježavanje Dana osječkih branitelja.

Spomenik, čiji je izgled, kao i izgled trga na Jugu 2, djelo projektantskog ureda Rechner, otkriven je 2012. godine u prigodi proslave Dana Gradske četvrti Jug 2. Samo godinu i pol dana kasnije staklenu su kocku razbili vandali, a oštećenja ni danas nisu uklonjena. Umjesto toga dogovorom grada Osijeka i projektanata smišljeno je novo rješenje- preko crvene staklene kocke postavljena je crvena metalna maska, koju su novinari danas nazvali željeznim kavezom. Tako će osjetljivi spomenik biti zaštićen od budućih napada vandala.

Na ponovnom otkrivanju spomenika bio je i Darko Nađ, voditelj Odjela za hrvatske branitelje grada Osijeka koji je istaknuo kako je sretan što se spomenik vratio u funkciju u sklopu Dana osječkih branitelja, no istodobno je izrazio žalost što je spomenik koji simbolizira hrabro srce hrvatskih branitelja devastiran. Pozvao je sve građane da učine nešto za svoj grad. "Dosta je bilo devastacija za vrijeme rata, dosta je naših ljudi poginulo i zgrada uništeno, svi učinimo da grad bude ljepši i bolji i da se uvijek sjećamo onih koji su dali živote za samostalnu, suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku", zaključio je Nađ.

Gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako je "nesretan što se srce koje predstavlja herojstvo i hrvatske branitelje Juga i cijele Hrvatske moramo okovati". "To samo pokazuje da živimo u uvjetima gdje nema prevelike razlike između ružnih riječi koje mi u politici govorimo i onih koji naše svađe koriste da preko vandalizma pokažu koji je njihov osjećaj prema slobodnoj Hrvatskoj", rekao je Vrkić. Dodao je kako ovo otkrivanje spomenika trebamo doživjeti kao jedan novi početak i novu zahvalu prema onima koji su poginuli za slobodnu Hrvatsku.

"Spomenik predstavlja herojsko srce branitelja i stanovnika Juga 2, osim dnevne slike dojmljiva je njegova noćna slika kada pulsiranjem svjetlosni efekti simboliziraju kucanje herojskog srca", rekao je autor rješenja, arhitekt Bruno Rechner. Pojasnio je kako je, da bi se zaštitio od vandalizma, naravljena maska od perforiranog lima, ali je zadržana osnovna ideja, forma, boja i oblik kakav ima i spomenik. "Nadam se da će ovo spriječiti dalje uništavanje, a da spomenik i dalje dođe do izražaja. Ovo je kompromis između mogućnosti i realiteta u kojem živimo", zaključio je Rechner.