HGK - ŽK Osijek: "Povlačenje Ujedinjenoga Kraljevstva iz članstva EU"

HGK - ŽK Osijek: "Povlačenje Ujedinjenoga Kraljevstva iz članstva EU" HGK - ŽK Osijek: "Povlačenje Ujedinjenoga Kraljevstva iz članstva EU"

foto: HRT/mp

Seminar je dio programa Olakšavanje trgovine i transporta 2019. Namijenjen izvoznicima, uvoznicima, međunarodnim otpremnicima, carinskim zastupnicima, prijevoznicima, cilja na pravovremenu edukaciju gospodarstva iz područja carine, carinskih procedura i zakona, međunarodne trgovine i transporta.

Besplatni seminar pod nazivom "Povlačenje Ujedinjenoga Kraljevstva iz članstva EU" - za svoje članice  organizirali su Županijska komora Osijek, CroatiaPRO Odbor, Sektor za promet i veze HGK u suradnji s Carinskom upravom. Seminar je bio namijenjen izvoznicima, uvoznicima, međunarodnim otpremnicima, carinskim zastupnicima, prijevoznicima i tvrtkama koje sudjeluju u carinskom poslovanju. Cilj seminara je sve dionike upoznati s onime što je potrebno znati za prodaju ili kupovinu roba između EU i Velike Britanije u postupku provoza ili bilo kojim oblikom trgovine i carinskog poslovanja s Velikom Britanijom.

Podsjetimo, britanski su parlamentarci u Donjem domu preuzeli nadzor nad izlaskom Velike Britanije iz Europske unije. To je potez bez presedana, kojim žele doći do većine za bilo koju opciju Brexita.
Vlada premijerke Therese May doživjela je poraz. Trojica ministara izišla su iz vlade, želeći glasovati za taj prijedlog. Ona je pokušala spriječiti poraz, nudeći parlamentarcima niz glasovanja o alternativama Brexita koje bi organizirala vlada, no zastupnici su to odbili.
Koordinatorica u Sektoru za carinski sustav Dubravka Begović iz Središnjeg ureda Carinske uprave pojasnila je u razgovoru s novinarima u Osijeku što će se dogoditi u slučaju da se povlačenje Ujedinjenoga Kraljevstva iz članstva EU dogodi bez sporazuma.

"S obzirom da će britanski parlament u srijedu na dnevni red staviti različite scenarije izlaska, kako će završiti - ne zna se. Ali prema sporazumu se, izgleda, ne ide" - rekla je Begović.

"Trgovina s Velikom Britanijom bit će trgovina s trećom zemljom najvažnije je što treba istaknuti, uz provođenje svih carinskih formalnosti - naplatu carina, bez mogućnosti ikakvih preferencijala. Ukratko, uvozni postupak, izvozni postupak i sve što iz toga proizlazi. Nama, u svakom slučaju, više posla" - najavila je Dubravka Begović.

O rokovima, razumljivo, ne može se točno reći zbog velikih događaja u britanskom parlamentu.

Ono što se do sada zna, podsjetila je koordinatorica u Sektoru za carinski sustav Dubravka Begović,da je Unija pristala na produljenje do 22.svibnja, datuma prije raspisivanja izbora za Europski parlament - uz uvjet da Velika Britanija pristane na sporazum.