Hitna procedura za novi zakon o saniranju posljedica poplave

Hitna procedura za novi zakon o saniranju posljedica poplave

Vlada je u saborsku proceduru poslala nacrt prijedloga Zakona o saniranju posljedica poplave na području vukovarsko-srijemske županije. Međutim, iz Brodsko-posavske županije poručuju kako ne treba zaboraviti da je i njihovo područje bilo pogođeno poplavama. Sredinom svibnja su, doduše, uspjeli spriječiti pucanje nasipa, ali su visoke vode i obilne kiše ipak prouzročili štetu od približno 120 milijuna kuna.

Novi bi zakon posebno regulirao privremeni smještaj stradalih tijekom obnove zgrada, problem deponiranja mulja i glomaznog otpada. Regulira i zapošljavanje nezaposlenih osoba na javnim radovima. "Zakon bi važio godinu dana od njegovog stupanja na snagu a u kojem vremenu očekujemo na poplavljenim područjima uspostavu potpunog prijašnjeg stanja", izjavio je Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade. Programi obnove morat će biti predloženi Vladi najkasnije sedam dana od stupanja zakona na snagu, a Vlada ih mora prihvatiti u sljedećih sedam dana, što znači da bi se počeli primijenjivati već 14 dana nakon donošenja zakona.
Najveći dio zakona odnosit će se na sanaciju šteta na stambenim objektima, koji će se sanirati po tri modela - popravak, izgradnja novih objekata ili isplata novca vlasnicima oštećenog objekta. Za nove stambene zgrade neće se plaćati vodni ni komunalni doprinos, a smatralo bi se da su izgrađene na temelju pravovaljane građevinske dozvole. Novac za obnovu namaknut će se iz državnog proračuna, iz sredstava prikupljenih u postupku legalizacije bespravne gradnje. Izvođači radova odabirat će se na javnom natječaju, iz čega će se izuzeti volonteri.
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u Županji da će država isplatiti minimalnu plaću i doprinose svim radnicima koji rade u tvrtkama na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini.
Stanje na poplavljenim područjima polako se popravlja, sada postoje dijelovi u koje se može ući, pogledati, ali sada se vidi i razmjer katastrofe, izjavila je u emisiji Prvog programa Hrvatskoga radija 'A sada Vlada' ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš koja je jučer obišla poplavljena područja.
rajevo_selo_09_06_2014_imag1504jpg655x300_q85_crop_upscale.jpg
Mulj se pretvara u prašinu, kada se sve očisti, ostat će kuće - bez namještaja, bez ičega, mi ih moramo urediti, izjavila je. 
Ministarstvo je sklopilo sporazum s komorom inženjera graditeljstva, čije su ekipe volonterski izašli na teren kako bi procijenjivali stanje i radili zapisnike koje moraju potpisati vlasnici kuća. Rezultat tih zapisnika bit će troškovnici.
"Imamo određena iskustva iz rata, pokušavamo se dobro organizirati i pripremiti, radimo zapisnike, izračunavamo troškovnike, mislim da sat i pol do dva po objektu je neophodan svakoj ekipi na terenu", kaže ministrica. Očekuje da će popisivanje trajati oko tri tjedna, od 1. srpnja planiraju pokrenuti i građevinske radove na obnovi zgrada.
Nakon obavljenih inspekcija grubo se može reći da su 415 kuća opasne po život. Važno je napomenuti da neke kuće i ne izgledaju loše ali je primjerice krovište u takvom stanju da bi se moglo svaki čas srušiti, objasnila je ministrica.
Aparati za isušivanje su na terenu, ljudi su stavili dio aparata u zgrade. "Ovakva iskustva nemamo, do sada je voda dolazila, prolazila i odlazila, sada je bilo drugačje - kuće su danima bili u vodi pa je situacija druga. Zadnji put je tako bilo 1964. u Zagrebu", napomenula je Mrak Taritaš te naglasila da su zbog toga i radovi po sanaciji veoma zahtjevni.
rajevo_selo_09_06_2014_imag1505jpg655x300_q85_crop_upscale.jpg