HNK u Osijeku - Povijest zgrade

HNK u Osijeku - Povijest zgrade HNK u Osijeku - Povijest zgrade

U sklopu 29. Krležinih dana, drugoga su dana manifestacije predstavljena tri naslova: autorice Antonije Bogner-Šaban "Ivo Raić - hrvatski i europski glumac i redatelj", Višnje Kačić Rogošić "Skupno osmišljeno kazalište" i "HNK - povijest zgrade" Tone Papića.

Drugoga dana 29. Krležinih dana, kazališno - teatrološke manifestacije, predstavljena tri naslova, među kojima i "HNK - povijest zgrade" Tone Papića. Kako je istaknuo autor knjige, građu je bilo vrlo teško prikupiti jer se nalazi na različitim mjestima, a prikazuje povijest zgrade od njezine izgradnje prije 150 godine, kao i sve njezine preobrazbe kroz 110 godina koliko se u njoj nalazi kazalište:

img_20181207_183228.jpg "Dugo je trebalo i dugo se to pripremalo, ali na kraju je monografija ipak napravljena izuzetno kvalitetno. Kako u tisku, tako i u pripremi, opremi i izuzetno bogatom popratnom dokumentacijom. HNK - Povijest zgrade je jedna izuzetna arhitektonska monografija, odnosno arhitektonska publikacija koja puno više govori svojim prilozima, nacrtima i detaljima, a tekst je nešto što samo objašnjava ono što je prikazano u nacrtima", rekao je Papić i zahvalio svima koji su s njim surađivali i pomogli kako bi ona ugledala svjetlo dana. 

Nakon predstavljanja novih izdanja, u osječkom HNK-u je prikazana predstava "Emet" Ivane Šojat, u režiji Same Streleca, dok u subotu u 20 sati gostuje Kalište Virovitica s Bijelom kugom Dubravka Habeka, u režiji Roberta Raponje.