Hoće li se cjepivo ravnopravno rasporediti?

Hoće li se cjepivo ravnopravno rasporediti?

fotografija HRT/Radio Osijek

Hoće li Zagreb i neki primorski gradovi dobiti više doza cjepiva nego Osijek? Je li HZJZ OBŽ spreman za organiziranje masovnog cijepljenja ako veća količina cjepiva bude distribuirana u ovom dijelu države? Pitanja su to koja je u priopćenju za javnost postavio predsjednik GO SDP Boris Piližota.

"Situacija u kojoj su se našle pojedine države članice Europske unije zbog nedostatka/neravnopravne raspodjele cjepiva odrazila se i na Hrvatsku. Osim ponovnog rasta broja zaraženih građana, gdje su Osječko - baranjska županija i Grad Osijek u relativno dobroj situaciji zahvaljujući odgovornom ponašanju najvećeg broja stanovnika, suočeni smo s prilično kaotičnom situacijom vezanom uz distribuciju cjepiva, razliku između propisanih listi prioriteta i realno cijepljenih, tihom pobunom dijela liječnika obiteljske medicine koji su i prije pandemije bili prilično opterećeni mnogim poslovima koji u suštini ne pripadaju strogo medicinskoj struci", piše Boris Piližota.

"S obzirom na navedene probleme, postavljam dva ključna pitanja; prvo, je li HZJZ Osječko - baranjske županije spreman za organiziranje masovnog cijepljenja u slučaju da veća količina cjepiva bude distribuirana u ovom dijelu države odnosno jesu li logistički, prostorno i stručno kapacitirani za brzo procjepljivanje građanki i građana?

Drugo, potaknut pretpostavkama koje su se ovih dana pojavile u medijima, a u kojima se govori kako će najveći broj doza cjepiva u odnosu na broj stanovnika biti distribuiran u Zagrebu i u nekim primorskim gradovima pitam se moramo li i u ovom segmentu biti zakinuti?

Ovo pitanje naši sugrađani postavljaju meni znajući da sam ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika. Ako su pretpostavke iz medija točne, trebamo li prihvatiti da su osječki, slavonski i baranjski životi manje vrijedni od života građana drugih dijelova Hrvatske? Svjesni smo važnosti turističke sezone, ali smatram da se gospodarstvo ne može i ne smije staviti ispred ljudskih života! Je li i u ovom slučaju riječ o tzv. vertikali iz smjera državne vlasti na koju se neki političari vrlo nespretno i prijeteće pozivaju ili smo opet ostali u neravnopravnom i ponižavajućem položaju u odnosu na druge dijelove naše države prema “dobrom” starom običaju HDZ-ovih vlada? Osobno znam da će Grad Osijek i Stožer civilne zaštite grada Osijeka biti će na raspolaganju svim sustavima zaduženima za operativno djelovanje u borbi protiv koronavirusa kao što su, uostalom, i bili tijekom cijelog trajanja pandemije. I ovim putem pozivam sve dionike navedenih procesa da ozbiljno shvate svoj dio odgovornosti, na vrijeme i kvalitetno pripreme sve što je potrebno za brzo, sigurno i efikasno cijepljenje stanovništva i da ni u kojem slučaju ne pomisle na to da stanovnike Osijeka i istočne Hrvatske žrtvuju kalkulantskim i opasnim idejama o neravnomjernoj raspodjeli cjepiva", zaključuje Piližota svoje priopćenje.