HPD "Lipa": jubilarne nagrade i priznanja "najlipašima"

HPD "Lipa": jubilarne nagrade i priznanja "najlipašima" HPD "Lipa": jubilarne nagrade i priznanja "najlipašima"

fotografije iz priopćenja "Lipe"

HPD "Lipa" održalo je redovitu 114. godišnju skupštinu. Okupili su se stari i novi članovi Društva, dijelile su se nagrade i priznanja, razmatralo što se sve učinilo u prošloj te planiralo kako osmisliti razdoblje koje je pred njima.

lipa-web.jpg 

Na početku skupštine je sve okupljene, među kojima su bili brojni pripadnici različitih generacija „lipaša“, pozdravio predsjednik Društva, prof. dr. sc. Željko Turkalj. Kao posebni gosti, između ostalih, došli su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagiić, zamjenik župana Dragab Vulin te Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek.

Potom su pročitana izvješća Upravnog odbora, računovođe, dirigentice i Nadzornog odbora za 2016. godinu, na koju se ova skupština odnosila. Između nekoliko velikih postignuća u 2016. godini, tajnik Karlo Kobaš i dirigentica prof. Valerija Fischbach, kao najvažnije „Lipino“ događanje u 2016. godini istaknuli su niz manifestacija kojom su obilježili veliku obljetnicu: 140. godišnjicu Društva. Kako je istaknuto, središnja manifestacija, „Dani Lipe u Osijeku“, organizirana je prošle jeseni 2016., kada su redom organizirani: svečana sjednica HPD-a Lipa s promocijom novog nosača zvuka „140“ u svečanom foyeru HNK (27. rujna),  prigodna podjela 140 paketića čaja od lipe u središtu Osijeka (29. rujna), zajednički koncert HPD-a „Lipa“ i Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla (30. rujna) te veliko Međunarodno natjecanje i festival pjevačkih zborova Croatia Cantat (1. i 2. listopada u osječkom HNK i Esseker centru). Ukratko su izneseni i planovi „Lipe“ do kraja ove, 2017. godine.

Najljepši dio skupštine pak bila je dodjela zasluženih jubilarnih nagrada i priznanja članicama i članovima. Nosačima zvuka i malim simboličnim Lipinim srebrnjacima nagrađeno je devet pjevačica i pjevača koji su u 2016. godini imali više od 100 dolazaka na probe i nastupe, dok je najaktivnija među njima, sopranistica Marijana Matijević, dobila CD i veliki srebrnjak. Posebnu nagradu, priznanje i pljesak dobio je legendarni dugogodišnji„lipaš“ Vatroslav Šerić koji, zbog selidbe u Zagreb, odlazi iz „Lipe“. Priznanja, CD-ove i velike srebrnjake zaslužile su vrijedne pjevačic koje su obilježili male i velike jubileje: Jelena Sesvečan (30 godina članstva), Dubravka Brunčić (25 godina članstva) i Nikolina Velki (20 godina članstva). Vrijedne i posebne jubilarne nagrade za umjetničko vodstvo pak pripale su prof. Valeriji Fischbach i prof. Ozani Tomić za punih 20 godina dirigiranja. 

/tekst Tomislav Levak/