Hrvatske vode i Županija gradit će sustav navodnjavanja Puškaš

Hrvatske vode i Županija gradit će sustav navodnjavanja Puškaš Hrvatske vode i Županija gradit će sustav navodnjavanja Puškaš
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Sporazum o sufinanciranju izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš potpisali su danas predstavnici Osječko-baranjske županije i Hrvatskih voda. Projekt je vrijedan 17 milijuna kuna, a sustavom Puškaš osigurat će se navodnjavanje preko 900 hektara zemlje uz mogućnost proširenja na dodatnih 750 hektara.

Zajedničkim projektima navodnjavanja Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode žele doprinijeti razvoju sustava navodnjavanja i stvarati preduvjete za proizvodnju kvalitetnije hrane - istaknuli su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisavši ugovor vrijedan 17 milijuna kuna od čega Hrvatske vode izdvajaju 80% ili 13,6 milijuna kuna, a Osječko-baranjska županija preostalih 20% iznosa, odnosno 3,3 milijuna kuna. Sustavom će se osigurati navodnjavanje područja uz kanal Puškaš površine 916 hektara, uz mogućnost proširenja na dodatnih 750 hektara: "Voda iz Topoljskog Dunavca se već koristi za navodnjavanje zbog čega dolazi do snižavanja razine vodostaja unutar samog Dunavca čime dolazi do prijetnje očuvanje ribljeg fonda. Iz tog ćemo razloga nadograditi sustav na način da ćemo u njega ubacivati vodu iz Dunava u vrijeme kada vodostaji nisu dovoljno visoki da bi sami gravitacijski ušli u područje Topoljskog Dunavca. Time ćemo osigurati život u tom ekološkom području, a istovremeno i vodu potrebnu za navodnjavanje", rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i dodao kako bi sustav trebao biti u punoj funkciji za tri godine.

img_20190708_101229.jpg Osječko-baranjski Župan Ivan Anušić dodao kako je uz ovaj, u Osječko-baranjskoj županiji još 15-ak sustava navodnjavanja koji su u realizaciji: "Sustavi za navodnjavanje, kao i sve ono što radimo su priprema za budućnost i priprema za ono što će nas dočekati. To je svakako intenzivnija i kvalitetnija poljoprivredna proizvodnja, konkurentniji poljoprivrednici koji se bave poljoprivredom i na žalost očigledna promjena klime", rekao je Anušić i dodao kako je upravo iz tih razloga Županija uz koordinaciju s Hrvatskom vodama, u sklopu Programa ruralnog razvoja, prijavila izgradnju još tri sustava navodnjavanja, za dodatnih 1.000 hektara površina, vrijednih 46 milijuna kuna, a koji će se s 85 posto iznosa financirati iz EU fondova.

Direktor osječke podružnice Hrvatskih voda Željko Kovačević dodao je kako su za financijsko razdoblje od 2022. do 2027. u pripremi dokumentacije za nove sustave navodnjavanja vrijedne približno pola milijarde kuna koji bi se također nominirali za financiranje iz EU fondova.

Nakon potpisivanja ugovora župan Anušić najavio je i kako će se idućih mjeseci riješiti pitanje građevinske dozvole za gradnju Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, s pakirnicom i sušarom, koji će, uz sustave navodnjavanja, biti dodatna infrastrukturna potpora poljoprivrednim proizvođačima.