Hrvatski Dan bez duhanskog dima

Hrvatski Dan bez duhanskog dima

Štetnu cigaretu zamijenite za zdravu jabuku – i ove godine s početkom korizme na Trgu bana Josipa Jelačića od 11 do 13 sati provodi se akcija uz nacionalni Dan bez duhanskog dima .

U razgovoru sa stručnjacima i iz edukativnih materijala građani će moći dobiti brojne informacije o štetnosti pušenja, a akciju provode Gradska liga protiv raka, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Izviđački klub Javor Osijek i Medicinska škola Osijek.
U Hrvatskoj se Dan bez duhanskog dima svakog prvog dana korizme održava od 2003. godine kako bi se pušače potaknulo na prestanak pušenja, jer korizma je upravo vrijeme u kojem dio pušača o tome razmišlja. "Ovaj je dan, uz razmišljanja o odricanju, prilika da pušači razmisle i o svojoj ovisnosti o pušenju duhana, svom zdravlju i zdravlju svojih bližnjih kao i drugih osoba u okolini koje udišu duhanski dim", stoji u objavi Zavoda za javno zdravstvo Osječko baranjske županije i Gradske lige protiv raka Osijek.
Prema podacima Europske zdravstvene ankete u Hrvatskoj za 2014. – 2015. godinu svakodnevno puši 25 posto stanovnika i to 29,5 posto muškaraca i 20,8 posto žena. Povremeno puši 3,7 posto stanovnika (3,2 posto muškaraca i 4,2 posto žena), dok 71,3 posto stanovnika ne puši, i to 75,0 posto žena i 67,3 posto muškaraca.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u Hrvatskoj se pušenju pripisuje 9.264 ili čak 18 posto svih smrti kod osoba od 30 godina i starijih. Kod muškaraca je to čak 28 posto, što je više od europskog prosjeka. Ovi podaci ukazuju na rani početak pušenja i veliki udio pušača u mladoj generaciji. U Osječko-baranjskoj županiji oko 700 smrti godišnje posljedica je pušenja.
Prema Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih, Hrvatska je među zemljama s najvećom učestalosti pušenja kod učenika – treća u dobi od 15 godina u tjednom pušenju i šesta po pušenju u dobi do 13 godina i ranije.
Svjetsko istraživanje o uporabi duhana u mladih (engl. Global Youth Tobacco Survey; GYTS), pokazuje da je u Hrvatskoj 2016. godine u dobi od 13 do 15 godina ukupno 47,2 posto učenika pušilo bilo kakav oblik duhanskog proizvoda. U trenutku popunjavanja ankete ih je 17,3 posto konzumiralo neki duhanski proizvod (najmanje jedanput u posljednjih 30 dana), 14,6 posto je pušilo cigarete, a 10 posto ih je upotrebljavalo e-cigarete. Osim toga, 17,5 posto onih koji nikada nisu koristili duhanske proizvode je podložno korištenju duhanskih proizvoda u budućnosti.
U svijetu je pušenje duhana vodeći uzrok smrti koji se može spriječiti, a predstavlja veliki teret za društvo. "Duhanski dim sadrži preko 4.000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja i nikotin koji stvara ovisnost. Brojni su stoga razlozi zbog kojih je za zdravlje pušača i njima bliskih osoba najbolje donijeti odluku o prestanku pušenja", napominju organizatori današnje akcije u osječkom Donjem gradu.