HSP ne želi popuštanje Srbiji

HSP ne  želi popuštanje Srbiji

foto: jutarnji.hr

Hrvatska stranka prava traži od najviših državnih dužnosnika da budu nepopustljivi kada je u pitanju srbijanska suradnja s Haaškim sudom i reforma pravosuđa kao uvjet za pristupanje Srbije pregovorima s Europskom unijom, rekao je danas u Osijeku predsjednik HSP-a Daniel Srb.

HSP traži od ministra vanjskih poslova Mire Kovača, premijera Tihomira Oreškovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da inzistiraju na politici osude ratnih zločinaca, posebice Vojislava Šešelja, rekao je Srb na konferenciji za novinare u Osijeku. 
Šešelj, rekao je Srb, mora biti osuđen i mora završiti u zatvoru, Srbija ga mora uhititi i ako bude očekivana osuđujuća presuda, on mora odmah na izdržavanje kazne. Sve drugo, upozorava, bilo bi izbjegavanje pravde, nesuradnja s Haaškim sudom i toleriranje ratnih zločina i ratnih zločinaca. 
Pritom Hrvatska ne treba obraćati pozornost na izjave srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, je upravo je on u ratno vrijeme bio član Šešeljeve stranke i Šešelj mu je bio politički šef, uzor, lider, kazao je Srb.
 Hrvatski državni dužnosnici moraju tražiti od Europskog parlamenta potporu politike osudi ratnih zločinaca. Europa je sada na kušnji. Ona mora pokazati da nema popuštanja kada su u pitanju ratni zločini i ratni zločinci. I to trebaju jasno pokazati. U suprotnom, Hrvatska mora izaći iz zajednice koja tolerira zločine. To mora biti jasna poruka, naglasio je Srb.
Uz to Srbija mora provesti i reformu pravosuđa te ukinuti zakon o univerzalnoj odgovornosti, koji je apsolutno nedopustiv. Nedopustivo je da si Srbija uzima za pravo odlučivati o stvarima koje su se događale na teritoriju Hrvatske, Slovenije ili BiH, rekao je.
Ovo je izuzetno važan politički trenutak. Odluka o blokadi pristupnih pregovora politička je odluka ogromnog značaja. U subotu je ona bila glavna vijest, a onda niti riječi, pa se pitamo je li Hrvatska doista donijela tu odluku, o čemu su izjave u subotu davali najviši državni dužnosnici, ili je iz EU stigla jedna 'ćuška' pa su se hrvatski dužnosnici zavukli u mišju rupu, rekao je Srb.
Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine u hrvatskoj BiH i prema vojvođanskim Hrvatima, Haški je sud odobrio da ne bude nazočan na izricanju presude 22. ožujka, a Šešelj je odbio i ponudu da izricanje prati posredstvom video veze. Hrvatski premijer Tihomir Orešković komentirao je u petak tu situaciju rekavši kako je uvjeren da će Srbija donijeti pravilnu odluku s obziorom na to da hoće pokrenuti pregovore kako bi postala najnovija članica.