HSS-ovci na tradicionalnom druženju

HSS-ovci na tradicionalnom druženju HSS-ovci na tradicionalnom druženju

Davor Vlaović, foto: Davor Lončarić

Osječko-baranjskim HSS-ovcima pridružili su se i saborski zastupnici stranke - Davor Vlaović, Ana-Marija Petin, Željko Lenart i Mladen Madjer na utvrdi Kolođvar kod Čepina. Uz obiteljsko druženje poslali su i političke poruke.

Domaćini tradicionalnog okupljanja članova HSS-a bili su načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac i Zvonko Pongrac, predsjednik Regije Slavonija HSS-a i predsjednik Županijske organizacije HSS-a Osječko-baranjske županije. 

"U fokusu HSS-a je obitelj, život u Slavoniji i život na tradicionalnim osnovama gdje je poljoprivreda pretežiti oblik gospodarskih aktivnosti", rekao je među ostalim saborski zastupnik Davor Vlaović. Naglasio je kako su tema susreta bili zakonski prijedlozi koji su u proceduri, a tiču se obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednog zemljišta. HSS ima ozbiljnih zamjerki na provedbu projekata, konkretno na mjere ruralnoga razvoja (4.1.1. i 4.1.2.). Vlaović ističe kako se ni nakon dvije godine nakon provedenih natječaja nije doznalo tko su 53 tvrtke koje su dobile 333 milijuna kuna potpora. "Zašto se to skriva, od koga se to skriva?", pitao je Davor Vlaović te podsjetio kako je u Hrvatsku stigla kontrola agencije Olaf koja kontrolira transparentnost trošenja novca Europske unije, a nitko nije pojasnio zašto je uopće došla ta kontrola. 

"Pretpostavljam da se nekoga u Hrvatskoj štiti", odgovorio je na novinarsko pitanje zašto se skrivaju podaci o dodjeli potpora EU Davor Vlaović te podsjetio da se slično štitilo i Agrokor Ivice Todorića koji je 20 godina bio "iznad države" i njedna porezna ili financijska inspekcija nije mu mogla prići "dok su obiteljska poljoprivredna gospodarstva zbog duga od 100 kuna bila ovršena ili blokirana". Dodao je kako je 50 tisuća OPG-a u Hrvatskoj blokirano, a to znači "da nismo u Hrvatskoj svi pred zakonom jednaki", zaključio je Davor Vlaović. 

Pozvao je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da jače podupire mala obiteljska gospodarstva.  

Davor Vlaović

Zvonko Pongrac