I Osijek se večeras oprostio od Đorđa Balaševića

I Osijek se večeras oprostio od Đorđa Balaševića I Osijek se večeras oprostio od Đorđa Balaševića

foto HRT Radio Osijek/ A. Bajto i M.Kralj

Ispred dvorane Gradski vrt, gdje su ga na tisuće Osječana na koncertima dočekivale, večeras su se mnogi oprostili od Đorđa Balaševića paljenjem lampiona, uz njegove najveće hitove i snimke osječkih koncerata.

Đorđe Balašević glazbenu karijeru započeo je prije 40 godina, a strelovit uspjeh na području bivše države doživio je nakon pobjede na Splitskom festivalu 1979. s pjesmom "Panonski mornar". Izdao je 12 samostalnih studijskih albuma te još sedam kompilacija najvećih hitova. Publiku je osvojio romantičnim baladama i šansonama, a većina pjesama posvećena je njegovoj životnoj suputnici Oliveri. Tijekom rata na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine javno je govorio protiv velikosrpske agresije zbog čega je bio u nemilosti tadašnjih vlasti u Beogradu.

Zadnji koncert u Osijeku održao je u prosincu 2019. godine, a nastup je otvorio pjesmom Hej, lega posvećenoj gradu s kojim je njegovao posebne veze. Prvi poslijeratni koncert u našem gradu održao je 2002. godine, u suradnji s Centrom za mir i ljudska prava, koji je tada obilježavao 10 godina djelovanja, a prihodom od tog humanitarnog koncerta kupljeno je vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom.       

Osječani o Balaševiću; Balašević i njegovi Presretači