I Osječani se sjećaju Vukovara

I Osječani se sjećaju Vukovara I Osječani se sjećaju Vukovara

hrt.hr

Paljenjem više od 8 tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku učenici osnovnih i srednjih škola odali su počast gradu heroju. Svijeće su zapalili i predstavnici udruga, čelnici Grada, Županije, te MORH-a i MUP-a

I ove godine uoči Dana sjećanja na tragediju Vukovara u gradovima i naseljima diljem Hrvatske pale se svijeće i tako odaje počast gradu heroju čija je tragična sudbina prije 28 godina zaprepastila svijet koji je s nevjericom spoznao da se na pragu 21. stoljeća u srcu Europe događa najveća tragedija. Više od 8 tisuća lampiona zapalili su učenici osječkih osnovnih i srednjih škola duž Vukovarske ulice od raskrižja s Radićevom ulicom do Zelenog polja. Svijeće su zapalili i čelnici Grada i Županije - zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i župan Ivan Anušić, te predstavnici MUP-a i MORH-a. Prije toga izaslanstva županijskih i gradskih vlasti, vojske i policije, te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata u sjećanje na Vukovar položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika "Hrvatskom domobranu". 

U povodu okupacije vukovarske južne gradske četvrti Sajmišta gdje je otpor branitelja  slomljen na današnji dan 1991. godine, u Domu Hrvatske vojske u Osijeku prikazan je dokumentarni film "Zapovjednici Sajmišta" o poginulim zapovjednicima obrane toga dijela Vukovara, Damjanu Samardžiću, zvanom Veliki Bojler, Petru Kačiću zvanom Srednji Bojler, Velimiru Đereku zvanom Sokol i Ivanu Poljaku zvanom Sokol, te petom zapovjedniku Ivanu Tomašiću zvanom Osa, zarobljenom nakon što je srbočetnički agresor ušao u središte grada, a on je odveden u srbijanske logore, te 1992. razmijenjen. Umro je 2004. godine. Prikazivanju filma nazočili su i članovi obitelji poginulih i umrlih zapovjednika Sajmišta. Film je snimljen u režiji Vladimira Andrića i produkciji Humanitarnog kulturnog braniteljskog centra Vukovar. 

16.-tu godinu zaredom u povodu Dana sjećanja na Vukovar u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osijeka i Osječko baranjske županije iz Osijeka u ponoć kreće kolona prema Vukovaru. Tako je bilo i sinoć. Više od 500 građana, a najviše mladih, cijelu je noć pješačilo prema gradu heroju odajući počast svim braniteljima Vukovara.