I Slavonci u pohodu na europska skijališta

I Slavonci u pohodu na europska skijališta

Foto: www.kronplatz.com

Pred nama je tzv. hrvatski skijaški tjedan. Procjenjuje se da će se za vikend iz Hrvatske u europska zimovališta zaputiti oko 200 tisuća građana. Bit će među njima i dosta Slavonaca jer su agencije u Osijeku većinu aranžmana rasprodale još početkom listopada.

Budući da obitelji s djecom uglavnom traže baš 'školski termin', svjesni su da aranžmane za skijališta moraju ranije rezervirati. Oni koji su odluku, ipak, donijeli u posljednji tren, teško su se mogli ubaciti u udarni tjedan. "Za tjedan od 6. do 13. siječnja, pa čak i onaj nakon njega, potražnja je dosta velika, tako da vrlo teško pronalazimo kapacitete", rekla nam je voditeljica osječke poslovnice agencije Kompas, Nataša Šegavčić. Dodaje da su u prosjeku najprodavaniji aranžmani po cijeni od oko 3 i pol tisuće kuna po osobi za sedmodnevni polupansion, pri čemu se popusti za djecu kreću od 30 do 50%.

Nada Menalo iz Ora toursa kaže kako skijanje više nije "sport odnosno odmor za elitu", te da je, zapravo, sve više riječ samo o osobnim sklonostima jer se neki radije odlučuju za zimovanje nego za ljetovanje. Ističe da su najtraženija zimovališta u Francuskoj, Austriji i Italiji.

U agencijama bilježe povećano zanimanje Slavonaca za odlazak na skijanje, na kojem u prosjeku ostaju 7 dana. Doznajemo i da je obročna otplata izbor velike većine slavonskih skijaša, koje to očito sve manje sputava u želji da se skijama sjure niz planinu i priušte si nekoliko dana odmaka od svakodnevice.

 

Izvještaj za Dnevnik Radio Osijeka