I Slavoniji i Baranji bolja prognoza

I Slavoniji i Baranji bolja prognoza I Slavoniji i Baranji bolja prognoza

Dr.sc. Nataša Strelec Mahović

Dr.sc Nataša Strelec Mahović predstavila u Osijeku projekt METMONIC kojim se želi poboljšati kvaliteta i dostupnost meteoroloških podataka, povezati motriteljske postaje te unaprijediti modeliranje, analizu i informacije o vremenu i klimi.

Projektom, za koji bi natječaj trebao biti raspisan do polovice ove godine, Hrvatska će dobiti oko 450 automatskih mjernih postaja, od kojih će, primjerice, 250 kišomjera svakih 10 minuta u sjedište Državnog hidrometeorološkog zavoda slati nove podatke. Do sada su mjeritelji slali podatke jednom mjesečno. 

Projekt je vrijedan oko 42 milijuna eura, a u 85 postotnoj vrijednosti će se financirati iz strukturnih fondova Europske unije. Dr.sc Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda danas je u Osijeku predstavila projekt tažeći od lokalne uprave pomoć u pronalaženju lokacija za nove meteo postaje na državnom zemljištu  što je postavljeno kao uvjet za financiranje projekta iz fondova EU-a. Strelec Mahović ističe kako je već dobila potporu dijela poljoprivrednika u mjestima gdje je projekt predstavljen.

"Nove automatske postaje omogućit će praćenje meteo pojava u realnom vremenu s daleko većom količinom podataka nego do sada. To će u mnogome pomoći Zavodu, no još je važnije što ćemo imati bolje prognoze i lakše upozoravati na opasne vremenske pojave. Koristi će imati svi, a posebice lokalna poljoprivreda, promet, šumarstvo turizam..."

Na području Hrvatske biti će postavljeno 106 automatiziranih klimatoloških postaja, 250 kišomjera , 6 radara te 5 plutača za mjerenje oceanografskih i meteoroloških podataka na moru.

Trenutačno se prikupljaju podaci o lokacijama, a nakon toga slijedi raspisivanje poziva na projekt do sredine 2017. godine. Za izvršenje projekta predviđeno je vrijeme najkasnije do 2023. godine, ali postoji mogućnost i njegove ranije realizacije.